SRBIJA

Ruski ambasador u Beogradu: Valentin Incko laže, Moskva nije dala saglasnost

Incko govori kao da postoji odluka rukovodećeg odbora. To je laž jer Ruska Federacija nije dala nikakvu saglasnost, rekao je Aleksandar Bocan-Harčenko

Aleksandar Bocan-Harčenko. Agencije

A. Ka. / Srna

12.6.2021

Aleksandar Bocan-Harčenko, ruski ambasador u Beogradu ocijenio je kako Kancelarija visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini nema nikakvu ulogu i značaj za entitet Republika Srpska.

Bocan-Harčenko je naveo da je to i zvaničan stav predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji godinama traži zatvaranje te kancelarije. A Ruska Federacija podržava taj zahtjev.

Ruski ambasador je podsjetio da je konsenzus osnovno pravilo po kome mora da radi Savjet za implementaciju mira. Po njemu to pravilo su partneri u Savjetu počeli da krše prije nekoliko godina.

- Valentin Incko (Inzko) govori kao da postoji odluka rukovodećeg odbora. To je laž jer Ruska Federacija nije dala nikakvu saglasnost - rekao je Bocan-Harčenko za “Politiku”.

On je dodao da sada žele da izvedu još jedan pokušaj ustavne reforme. Da oduzmu moć i ovlaštenja Republici Srpskoj, a ta centralizacija bi omogućila da BiH postane članica NATO-a.


Prema njegovim riječima, ako Zapad ne odustane od ovog “nelegitimnog pokušaja”, uprkos tome što se Rusija protivi, onda će ova situacija dovesti do dodatne napetosti.

- Ali, ne mogu da kažem da će se desiti nešto vanredno. Oni će smatrati da je visoki predstavnik postavljen. Republika Srpska će smatrati da je on nelegitiman i da ne postoji. I neće biti nikakve saradnje s njim - rekao je ruski ambasador.

Kada je riječ o „non-paperima“ o Kosovu, on je naveo da ima više pretpostavki. Jedna od njih je da su u pitanju podmetanja. Druga je da su ispitivane reakcije.

On je istakao da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima jasan stav o Kosovu koji se neće promijeniti. A formiran je na osnovu nacionalnih interesa Srbije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.