NEDOPUSTIVE UVREDE

Tahirović: Armija Republike BiH nije takozvana, tražimo izvinjenje BHRT-a

U protivnom ćemo biti prisiljeni preduzeti zakonom predviđene mjere u cilju zaštite prava građana, pripadnika Armije BiH

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida. Arhiv

Al. B.

12.6.2021

Udruženje žrtava i svjedoka genocida zatražilo je javno izvinjenje od Televizije BiH, nakon što je u “Vijestima” od 11. juna Armija Republike BiH nazvana takozvanom. U otvorenom pismu upućenom direktoru BHRT-a Belminu Karamehmedoviću i urednici “Vijesti” Gordani Dragutinović – Mutić iz udruženja podsjećaju da Armija Republike BiH nije "takozvana" već regularna vojna formacija međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine.

- To potvrđuje i odluka iz 2006. godine o formiranju Oružanih snaga BiH, kojom je definisano postojanje tri vojna puka od kojih po jedan baštini tradiciju vojnih formacija nastalih iz oružanih snaga FBiH i RS, a jedan od tri puka baštini tradiciju Armije RBiH. Svako nepoštivanje navedene odluke je kršenje zakona. Uvrede prema građanima koji su bili ili jesu pripadnici Armije RBiH, odnosno drugog puka OSBiH, su nedopustive. Javni radio-televizijski servis Bosne i Hercegovine, koji plaćaju građani ove zemlje odgovara javnosti za svoje djelovanje, te zahtijevamo da uputite javno izvinjenje i demant navedene informacije. U protivnom ćemo biti prisiljeni preduzeti zakonom predviđene mjere u cilju zaštite prava građana, pripadnika Armije BiH – navodi se u pismu predsjednika Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murata Tahirovića.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.