POZIV NOVALIĆEVOJ VLADI

SDP BiH zahtjeva hitno dostavljanje prijedloga Zakona o zabrani gradnji malih hidrocentrala

Ovih dana se uprkos protivljenju mještana lokalne zajednice nastavlja gradnja mini hidrocentrala koje su ranije dobile dozvole poput one na Neretvici u Konjicu

SDP: Imaju konkretnu priliku za djelovanje, umjesto deklarativnih zalaganja i floskula. Ilustracija

A. J.

14.6.2021

S obzirom na to da je prošlo više od 30 dana od usvajanja nacrta zakona, a da Vlada FBiH nije ispoštovala rok koji joj je dao Predstavnički dom za slanje prijedloga zakona kojim se zabranjuje gradnja malih hidrocentrala, SDP BiH zahtjeva od Vlade i premijera Novalića hitno dostavljanje prijedloga zakona koji će se naći na dnevnom redu prve naredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.


- S druge strane, opstrukcija ovog zakona u Domu naroda Parlamenta FBiH je tolika da se isti još uvijek nije razmatrao ni u formi nacrta ni prijedloga na ovom domu. SDP BiH ovim putem poziva parlamentarnu većinu koju predvode HDZ i SDA u Domu naroda da hitno razmatraju zakon kako bi procedura u oba doma bila izjednačena - saopćeno je iz SDP-a.


Napominju da, s obzirom na inertnost Vlade FBiH, kao i pojedinih općina, ovih dana se uprkos protivljenju mještana lokalne zajednice nastavlja gradnja mini hidrocentrala koje su ranije dobile dozvole poput ove na Neretvici u Konjicu.

- Evidentno je bilo sumnjivih radnji kada je u pitanju izdavanju istih i zbog toga je potrebna cjelovita revizija postupka i procedura svih izdatih dozvola.

Na potezu su premijer Novalić i Vlada Federacije BiH, kao i rukovodstvo Doma naroda Parlamenta FBiH. Imaju konkretnu priliku za djelovanje, umjesto deklarativnih zalaganja i floskula koje smo u proteklom periodu mogli čuti od njih - saopćeno je iz SDP-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.