NUDE RJEŠENJE

Nikšić: Prvi korak ka racionalizaciji FBiH bit će uređenje zdravstvenog sistema

FBiH ima 35 vanbudžetskih fondova u kojima je čitava armija plaćenih članova i predsjednika i zato je potrebna racionalizacija, poručio je Imamović

Nikšić i Imamović: Ne očekujemo da ovo ide preko noći. E. Halimić

Piše: E. Halimić

14.6.2021

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH na današnjoj konferenciji za medije predstavila je svoje viđenje racionalizacije Federacije BiH.

- SDP ne želi biti samo partija koja će kritikovati. Nastojimo ponuditi rješenje. Već duži niz godina Jasmin Imamović sa svojim timom radi analize i napravili su ogroman posao, a pokušavaju da riješe pitanje nacionalnog uređenja FBiH - kazao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Dodao je da uređenje FBiH skupo i netransparentno i otvara prostor za korupciju.

- Naša je želja da se borimo za što kvalitetniji život i ravnopravnost svih građana u FBiH. Da svi građani i narodi imaju jednaka prava. Samim tim sam naglasio da je u pitanju racionalizacija FBiH. Prvi korak je zdravstveni sistem. Vidjeli smo da taj sistem teško funkcionira i daje ne tako dobre rezultate - istakao je Nikšić.


FBiH ima oko 140 ministara

Prema njegovim riječima o ovom će se razgovarati sa strankama u FBiH.


- Ne očekujemo da ovo ide preko noći - zaključio je Nikšić.


Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović ovom prilikom kazao je FBiH ima oko 140 ministara, te 11 premijera.


- FBiH ima 35 vanbudžetskih fondova u kojima je čitava armija plaćenih članova i predsjednika i zato je potrebna racionalizacija. Neefikasnost, korupcija, preveliki je broj funkcionira koji mogu zaustaviti ili pokrenuti stvari. Skoro 2.000 ljudi je u pitanju, a niko ne zna nabrojati ministre ili premijere po kantonima. Zaštićeni su anonimnošću - istakao je Imamović.


Dodao je da sve treba smanjiti i prilagoditi.


- Imamo 11 ustava i 11 pravnih sistema. To prouzrokuje loš status gradova. Samo 8 posto iz budžeta dobiju gradovi, a u Evropi je to do 35 posto. Stvara se nepomičnost i vodi u stvaranje štete. Neravnopravnost građana i naroda je prisutna, a najbolji primjer je zdravstveni sistem. Građani za uplaćeni novac ne mogu dobiti zdravstvenu zaštitu, a mogu je koristiti samo u okviru kantona. Građani nemaju jednako pravo na zdravstvenu zaštitu. Brojni građani u okviru svog kantona nemaju sve uvjete za liječenje, ali se ne mogu liječiti u drugim kantonima - poručio je Imamović.

Nisu isto plaćeni

Prema njegovim riječima niko ne može da upratiti kako se troše pare u 11 zavoda zdravstvenog osiguranja.


- Zdravstveni radnici nisu isto plaćeni, esencijalne liste nisu iste od kantona do kantona. Dugovi su ogromni i prijete kolapsu zdravstvenog sistema. Ovdje nije cilj da se smanji količina novca po kantonu, već je cilj da svi imaju kao u Sarajevu ili u Tuzli. Obaveza je nacionalna ravnopravnost. Smatramo da se na ovakav način mogu pokrenuti reforme. Svim strankama u Parlamentu FBiH ponuditi ćemo naše rješenje. Kantoni mogu dobiti status županija kao u Hrvatskoj. Dio nadležnosti je moguće prenijeti na nivo Federacije, a dio na gradove i općine. Treba smanjiti broj fondova sa 35 na 5. Da se smanji broj ministara u kantonima, ali poveća na nivou Federacije, a s predstavnicima svih 10 kantona - poručio je Imamović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.