RAZGOVOR

Josip Pejaković za "Avaz": "Zajednička molitva" spaja monahe, franjevce, derviše...

Samo je razlika u imenima, ali jedan je bog i oko njega se okupljaju u zajedničkoj molitvi, kaže Pejaković

Pejaković: Bavim se plemenitim stvarima koje su melem mojoj duši. Arhiv

Piše: A. Čengić

14.6.2021

Nemojte mi o dnevnoj politici i stanju u društvu. Previše sam u duhovnoj sferi, o fekalijama ne želim razgovarati. Mene više politika ne interesira. Potpuno sam u toj sferi, traganjem za suštinom u životu. Ima puno važnijih stvari od onih budalaština kojim nas svakodnevno obasipaju, kazao je u razgovoru za “Dnevni avaz” glumački velikan Josip Pejaković.

Četiri vjere

Kaže da je čak i zdravlje doveo u pitanje upravo zbog trenutnog stanja u bh. društvu.

- Bavim se plemenitim stvarima koje su melem mojoj duši – kaže nam.

Riječ je o njegovoj knjizi “Zajednička molitva” koja je završena, a promocija će se desiti, kako kaže Pejaković, kada uvjeti za to budu primjereni, odnosno kada bude moguće da joj prisustvuje više ljudi.

- „Zajednička molitva“ je prvi pokušaj objedinjavanja tri religije i četiri vjere pod zajedničku molitvu. Naime, do sada niko nije uspio spojiti zajedno monahe, franjevce i derviše pod, naravno, okriljem abrahamske vjere i Abrahama ili Ibrahima. U tom pokušaju sam tragao za nekim momentima koji su im zajednički, a to je taj neki ekumenski pristup tumačenja religija i vjera. Tri objavljene religije, kršćanstvo, judaizam i islam, a kod nas postoje četiri vjere, ali je jedan zajednički bog – kaže Pejaković.

Naslovnica „Zajedničke molitve”. Avaz

U djelu “Zajednička molitva” Pejaković je napisao da Abraham, odnosno Ibrahim, poziva sve na zajedničku molitvu.

U tome je uspio, jer je sve vrijeme dok je kreirao djelo, bio u konsultaciji s kompetentnim ljudima.

- Pogotovo u onim dijelovima koje nisam dovoljno poznavao. Tragajući za tom zajedničkom crtom, došao sam do spoznaje da je to ustvari jedno. Da je samo razlika u imenima, ali jedan je bog i oko njega se okupljaju u zajedničkoj molitvi. Sada sam odlučio da radim sam, da se presvlačim od Abrahama preko Pahomije, svetog velikog prvog manastirskog monaha i osnivača manastirskog života. Zatim u Franju Asiškog, koji je osnivač franjevačkog reda iz Asiza i na kraju u Mevlanu Dželaludina Rumija kao osnivača derviškog reda. Presvlačim se u te odore i govorim njihove misli pouke, molitve… - priča nam Pejaković.

Himna duši

Djelo „Zajednička molitva“, navodi on, nastalo je uz pomoć prof. Marka Oršolića, šejha Edina Urjana Kukavice, potom jedanog od najboljih znalaca o sufizmu u Sarajevu, prof. dr. Adnana Silajdžića. Tu su i prof. dr. Džemal Hadžismajlović, pojac pravoslavne crkve Dragan Vučur, Eli Tauber iz Jevrejske zajednice… Oni su cijelu priču poentirali, uz završno mišljenje akademik Esada Durakovića koji je rekao da je to himna vjerujućoj duši.

- To me na neki način ohrabruje jer sam uz sve respekte prema toj velikoj temi bio sumnjičav prema samom sebi, da li ću ja to uspjeti, a zahvaljujući njihovim sugestijama i korekcijama došao sam do rezultata koji se zove “Zajednička molitva” – rekao je Pejaković.

Razlike pretvoriti u dobro

Kao kosmopolita i čovjek koji pomalo sa strane gleda i vidi ono što ne vide oni ljudi koji su u vjeri, Pejaković se opredijelio na ovo djelo kako bi zbližio ljude.

- Postoji jedna rečenica: „Ako je Bog stvorio ljude, nije ih stvorio da se tuku i da se biju, nego da se međusobno kao različiti upoznaju.” Smisao djela jeste da se te razlike pretvore u dobro, a ne u zlo, čemu smo bili svjedoci svih ovih prošlih godina - govori Pejaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.