INICIJATIVE

Košarac predložio izmjenu Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u

Izmjene i dopune Pravilnika doprinijele bi povećanju direktnih stranih ulaganja, otvaranju novih radnih mjesta, povećanju devizne zarade i podsticanju ekonomskog rasta, naveo je Košarac

Avaz.ba

Košarac: Poboljšati uslove poslovanja i stimulisati investicije u slobodne zone

Foto: Fena


Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac uputio je Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH inicijativu za pokretanje postupka izmjene i dopune Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, radi poboljšanja uslova poslovanja i stimulisanja investicija u slobodne zone.               

Inicijativa je upućena na osnovu zahtjeva Vlade Republike Srpske, koja je Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH predložila da pokrene ovu proceduru kod Upravnog odbora UIO BiH, kako bi bili stvoreni uslovi za oslobađanje od plaćanja poreza na dodatnu vrijednost komunalnih djelatnosti (električna energija, voda, gas i zbrinjavanje otpada), neophodnih za finalnu proizvodnju roba privrednih subjekata koji se bave proizvodnim djelatnostima u slobodnim zonama.

- U potpunosti pozdravljamo i podržavamo tu inicijativu cijeneći da bi izmjene i dopune Pravilnika doprinijele povećanju direktnih stranih ulaganja, otvaranju novih radnih mjesta, povećanju devizne zarade i podsticanju ekonomskog rasta. Istovremeno, inicijativa je važna i zbog toga što bismo postojeće i buduće slobodne zone u Republici Srpskoj i Federaciji BiH doveli u ravnopravan položaj sa slobodnim zonama u regionu, nudeći jednake olakšice stranim investitorima, što je i cilj uspostavljanja slobodnih zona - poručio je Košarac.

Izrazio je očekivanje da će Upravni odbor UIO BiH pozitivno odgovoriti na zahtjev za pokretanje postupka izmjene i dopune Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, te napomenuo da će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH biti na raspolaganju svim učesnicima u ovom postupku za odgovarajuću pomoć u okviru svojih ustavnih nadležnosti.

- Iskustva iz regiona nam govore da je jedna od vodećih povlastica koja opredjeljuje investitore na ulaganja u slobodnoj zoni oslobađanje plaćanja PDV-a na energente u slobodnoj zoni, poput struje, gasa i slično. To u BiH danas nije slučaj, te smatram da je potrebno promijeniti postojeću praksu, kako bismo poboljšali uslove poslovanja i stimulisali investicije u slobodne zone - naglasio je Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Više o temi Staša Košarac

NA VRH

Podijeli članak na