KAŽE DA NIJE ZAPRIJETIO

Milanović: Nakon šest dana ignoriranja u dijelu deklaracije o BiH spomenut je Dejtonski sporazum

To je mala stvar za ovaj samit. Vrlo marginalna, to je fusnota, ali za nas to je "Big Foot", rekao je Milanović

Milanović: Zvao ga Stoltenberg. Tomislav Miletić/PIXSEL

A. J. / Večernji list

14.6.2021

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović na ulasku na samit NATO-a u Briselu dao je kratku izjavu novinarima, odgovarajući na pitanja dopisnice HTV-a Jasne Paro.

Riječ je o njegovoj borbi oko spominjanja Bosne i Hercegovine u završnoj deklaraciji samita.

- Prvo ne volim riječ zaprijetio, nisam zaprijetio, ali nakon šest dana ignoriranja i potpune gluhoće na našu molbu da se u završnoj deklaraciji uopće spomene Dejtonski sporazum kao osnova funkcioniranja Bosne i Hercegovine morali smo reći da ćemo se suprotstaviti konsenzusu. I razgovarao sam, nazvao me glavni tajnik oko 15 sati jučer i to je riješeno u pola minute. Što govori samo za sebe, da je to trebalo biti riješeno puno ranije. Ali da, trebalo je šest dana dok nismo uspjeli isposlovati da se u završnu deklaraciju u pasusu o BiH uopće spomene "Dayton Peace Accords" kao osnova funkcioniranja. To je mala stvar za ovaj samit. Vrlo marginalna, to je fusnota, ali za nas to je "Big Foot" - rekao je Milanović.

Komentirao je i stav Hrvatske o ostalim dijelovima deklaracije koju se lideri spremaju podržati danas na samitu:

- Priklanjamo se praktički svemu što stoji u communiqueu i s time ne da nemamo problema, nego to podržavamo. Tu se događaju nekakve nove promjene, i osobne naravi, Amerika ima novog predsjednika. To je samo po sebi velika promjena. Ne bi tako trebalo biti ali jest. A sve ovo drugo, uz neke nijanse, Hrvatskoj je prihvatljivo, barem meni kao šefu delegacije - odgovorio je predsjednik Hrvatske.

Na pitanje hoće li imati priliku za kratki susret s američkim predsjednikom Džoom Bajdenom (Joe Biden), kojem je bio domaćin u Hrvatskoj kao američkom potpredsjedniku u doba kad je Milanović bio premijer:

- Ne vjerujem da ćemo razgovarati jer ovo je sve našpanano u pet minuta. To je bilo prije šest godina, da, bio sam mu kratko i domaćin, ali mislim da on ima važnijeg posla - rekao je Milanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.