ISTRAGA

Tužilaštvo USK o akciji "Nebo": Pet policajaca od 2019. reketiralo kamiondžije, istražitelji ih snimili kako uzimaju novac

Zadokumentovali više od 90 krivičnih djela korupcije, a imaju i audio te video snimke

Istražitelji izuzeli dokaze. Avaz

Piše: Ad. A.

14.6.2021

Tužilaštvo USK otvorilo je istragu protiv pet policajaca koje su istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili jutros u akciji kodnog nazova „Nebo“.

Radi se kako su saopćili o ozbiljnim koruptivnim krivičnim djelima koja su trajala od 2019. godine do momenta hapšenja.

Uhapšeni su Š.D. komandir PS Bihać, N.M. komandir PS Bosanski Petrovac te policajci E.DŽ., S.Š. i S.H. Oni se terete da su počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara ili drugih oblika koristi te krivotvorenje službene isprave.

Tokom akcije pretresene su službene prostorije PS Bihać i PS Bosanski Petrovac, službena vozila PS Bosanski Petrovac te druge lokacije koje koriste osumnjičeni, a za to je pribavljena naredba Općinskog suda u Bihaću.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su od marta 2019. do juna 2021. godine udruženo i organizirano počinili veliki broj krivičnih djela korupcije koja se ogledaju u uzimanju novca od većeg broja vozača na području Općine Bosanski Petrovac radi izbjegavanja prekršajne odgovornosti, a posebno uzimanje novca od vozača kamiona za prijevoz drveta i odgovornih osoba više privrednih društava kako se istima ne bi vršila saobraćajna kontrola ili kontrola pretovara drveta.

Bitno je naglasiti da su ovom predmetu u posljednjih nekoliko mjeseci provedene posebne istražne radnje u okviru kojih je audio, video i fotografski zabilježeno čak 66 slučajeva primopredaje mita, a da je ukupno dokumentovano 90 krivičnih djela korupcije.

Nakon što osumnjičeni budu ispitani, postupajući tužilački tim će odlučiti o predlaganju mjere pritvora prema osumnjičenima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.