REAKCIJE

Alija Kožljak za "Avaz": Milanović se obrukao

Alija Kožljak, profesor međunarodnih odnosa i bivši vojni predstavnik BiH pri NATO-u, u izjavi za „Avaz“ ističe da ovim potezom sjevernoatlantski vojni savez šalje jasnu poruku prema našoj zemlji

Alija Kožljak. Arhiv

Razgovarao: D. H.

14.6.2021

NATO savez objavio je komunike nakon jučerašnjeg Samita u Briselu, u kome se navodi da NATO saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet stabilne i sigurne Bosne i Hercegovine u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i drugim relevantnim međunarodnim sporazumima, potiču domaće (aktere na) pomirenje i pozivaju političke lidere da izbjegavaju retoriku podjela.

Alija Kožljak, profesor međunarodnih odnosa i bivši vojni predstavnik BiH pri NATO-u, u izjavi za „Avaz“ ističe da ovim potezom sjevernoatlantski vojni savez šalje jasnu poruku prema našoj zemlji.

- Značajno je da kada su preovladavale tako važne teme za NATO, uključujući i nove prijetnje koje dolaze od Kine i Ruske Federacije, BiH se ipak našla u tom komunikeu, upravo na onaj način na koji se daje podrška jednoj zemlji aspirantu, gdje je navedeno da se daje direktna podrška reformskim procesima u BiH koji uključuju, ako treba, i ustavne promjene i reforme u svim onim oblastima koji su smetnja za brži progres BiH na njenom putu, navodi Kožljak.

Kožljak ističe da ovo ujedno predstavlja i veliki poraz za hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

- Hrvatski predsjednik se prilično obrukao. Sva njegova priča oko blokiranja komunikea ili unošenja nekih njegovih elemanata u komunike, nije dala nikakve rezultate. On je pokazao samo koliko nije svjestan mehanizama odlučivanja u NATO-u i koliko nije svjestan prioriteta NATO-a, istakao je Kožljak.

Kožljak smatra da je nedvosmisleno kako zapadni saveznici sada veću pažnju posvećuju našoj zemlji.

- Nedvosmisleno jeste, iako neki koji površno gledaju na ove stvari očekuju da će se neki posebni svjetski događaji ili posebne svjetske odluke odnositi samo na BiH i tretirati samo BiH i da će samo to biti potvrda da se mijenja kurs prema Bosni i Hercegovini su neispravne. Ono što se dešava je da prvi put nakon dužeg perioda, imamo saglasnost svih međunarodnih aktera, SAD, Evropske unije i NATO-a, oko toga da Bosna i Hercegovina pripada euroatlanskim asocijacijama. To znači da će se svaka prilika, gdje se diskutuje o budućnosti ovih prostora, i u sigurnosnom i u političkom smislu, diskutovati na način kako da se ubrzaju procesi koji će dovesti do progresa u BiH i koji će ovu zemlju što prije integrirati kako u EU, tako i u NATO, smatra Kožljak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.