BROJNE ZAMJERKE

Drago Kalabić: Dodik je SNSD odveo na pogrešan put, ovo se neće dobro završiti

Niko od sadašnjih partnera na sljedećim izborima 2022. neće iskreno podržati SNSD, smatra Kalabić

Drago Kalabić. Arhiv

A. K.

15.6.2021

Nekadašnji član Predsjedništva SNSD-a i poslanik te partije u ranijim sazivima parlamenata na nivou bh. entiteta Republika Srpska i BiH Drago Kalabić tvrdi da su politika lidera te stranke Milorada Dodika, kao i katastrofalna kadrovska rješenja, odveli najveću političku partiju u Srpskoj na “pogrešan put”, koji, prema njegovim riječima, neće dobro završiti.

On u intervjuu portalu "Moja Hercegovina" kaže da nema dogovora s Dodikom, niti povratka u SNSD.

- Ja sam isključen iz SNSD-a zbog svojih stavova i činjenice da sam ih javno iznosio. Dva sata sam govorio na sjednici Predsjedništva stranke, iznio sve zamjerke, niko mi se nije suprotstavio, a onda su me sutradan kukavički isključili iz članstva. Nevjerovatno je da mi nikad nisu dostavili odluku o isključenju. Isključen sam samo zbog kritike, a meni oduzeti pravo da slobodno govorim i mislim je isto što i uzeti mi hranu i vodu - kazao je Kalabić.


Metuzalemski kadrovi

Dodaje da su mu nudili pozicije na listama, da bira i sve je to odbio, kaže, pred svima.

- Nisam se pokajao, jer da sam prihvatio ličio bih na Luku Petrovića, a ja sam u životu sve radio da ne ličim na takve likove kao što je Luka. On je oličenje naše propasti - kazao je Kalabić.

Komentarišući tvrdnje da je Dodik iz stranke “rastjerao ili ućutkao” brojne sposobne ljude, te da je sada, uglavnom, okružen “metuzalemskim i bezličnim kadrovima”, Kalabić kaže da sve to ide na dušu Dodiku.

- On je glavni krivac, jer je Cvijanovićevu (Željku) i ostale slične kadrove gurao mimo bilo kakve volje članstva i branio ih mimo svake logike. Što se tiče onih koji su ostali oko Dodika, reći ću samo to da Krstan Simić vrijedi više nego svi oni zajedno - kazao je Kalabić.

Na pitanje šta misli što su u SNSD proteklih godina ušli brojni bivši istaknuti SDS-ovci, Kalabić kaže da je pitao Dodika za Obrena, ali i za Nenada Stevandića, Darka Banjca i ostale.

- Pitao sam ga ono najbitnije, a to je da li on podržava njihovu politiku i uzima je kao svoju. Inače, politika Obrena Petrovića i ostalih koje sam pomenuo je “use, nase i podase”. Od danas do sutra i sa bilo kim, samo nek je vlast! E, danas se cijeli SNSD pretvorio u to -  kaže Kalabić i dodaje da se SNSD sada pretvorio u gole borce za vlast, ne birajući sredstva ni način.


Zadnja šansa

- Također, moja najveća zamjerka bila je to što se uništavaju i blokiraju institucije Srpske da rade svoj posao. Zbog toga danas imamo toliko kriminala i korupcije, nesposobnh kadrova sa lažnim diplomama, anarhiju i katastrofu u gotovo svim segmentima društva", kazao je Kalabić.

Upitan da li i koliko SNSD, kao najveća politička stranka u vladajućoj koaliciji, može vjerovati sadašnjim partnerima iz Ujedinjene Srpske, Socijalističke partije, Demosa, NPS-a, NDP-a..., Kalabić odgovara:

- Kada bi Dodik pogledao gdje su svi ti njegovi sadašnji kadrovi bili 2006. godine, kad je ogroman broj građana podržao SNSD, vidio bi da su svi bili na drugoj strani. E, tako će ga svi napustiti čim im se ukaže prva prilika! Niko od sadašnjih partnera na sljedećim izborima 2022. neće iskreno podržati SNSD. Biće isto kao u Banja Luci na prošlogodišnjim lokalnim izborima – javna podrška Dodiku, a glasača Drašku - kazao je.

Mi smo 2014. godine, kaže on, vršili veliki pritisak na Igora Radojičića da se kandiduje za predsjednika SNSD-a na Saboru u Istočnom Sarajevu.

- On je u zadnji momenat odustao iz nepoznatih razloga. To je bio posljednji čas da se SNSD sačuva u izvornom smislu. Tad su Igora prevarili, jer sam bio svjedok odluke da on bude naš kandidat za premijera Republike Srpske. Zoran Tegeltija i Željka Cvijanović su tada odigrali vrlo prljavu igru i sve je krenulo u pogrešnom pravcu, koji se neće dobro završiti - tvrdi Kalabić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.