STAVOVI

Bajrović kaže da su očekivanja od Šmita nerealna, stranke na vlasti u KS nazvao komunalnim

U svakom slučaju, vrlo je važno da se Šmit 2022. godine nakon izbora ponaša onako kako se Incko ponašao, naveo Bajrović

Bajrović: Stav Njemačke već 15-ak godina je da se bonske ovlasti ne koriste. Arhiv

A. J.

15.6.2021

"OHR je važan za BiH iz niza razloga", istaknuo je u "Plenumu" Reuf Bajrović, kopredsjedavajući Američko-evropske alijanse.

- Nisam siguran da su očekivanja od gospodina Šmita (Christian Smidt) realna. Ja bih volio da griješim, ali mislim da će se drugačije postaviti prema korištenju bonskih ovlasti nego što je to dobro. Stav Njemačke već 15-ak godina je da se bonske ovlasti ne koriste. Upotreba bonskih ovlasti je sastavni dio Ureda visokog predstavnika zato što je bez tih ovlasti teško ispuniti misiju OHR-a. Mislim da je veoma važno da odluke koje se donose u Sarajevu, budu donosene na način na koji se donose zadnjih nekoliko godina. Govorim o velikim temama, ne osvrćem se na pitanja kojima se bave komunalne stranke koje su na vlasti u Sarajevu - kazao je Bajrović.

Dodao je da ostaje da se vidi da li će Šmit biti spreman da koristi bonske ovlasti, da li će imati podršku Njemačke za to i kakvi će biti rezultati izbora u Njemačkoj u septembru.

- To su jako važna pitanja - ako Zeleni pobijede u Njemačkoj, ja mislim da će, onda, pritisak SAD, Velike Britanije i Japana, to je jedna alijansa koja zagovara korištenje bonskih ovlasti, da će uz ove prijetnje crnom listom, eventualnim stavljanjem ljudi na crnu listu stvari u BiH krenuti naprijed. U svakom slučaju, vrlo je važno da se Šmit 2022. godine nakon izbora ponaša onako kako se Incko ponašao, jer srećom, sada CIK nije u rukama Dodika i Čovića i ako bude 6+ Hrvata u Domu naroda koji nisu iz HDZ-a, što će značiti da se može formirati vlast bez HDZ-a na federalnom nivou, kasnije i državnom, da Šmit ne bude glasnogovornik CSU-a, koji je blizak Vladimiru Putinu. Za nadati se da će on biti sličan Incku - kazao je Bajrović u "Plenumu" FTV-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.