POLITIČKI ANALITIČAR

Puhovski za "Avaz": Milanović je pokazao superiornost iako su klauni kao Komšić, koji ne poznaju rad u NATO-u, tvrdili da nema šansu

Puhovski je kazao da je to pobjeda Milanovića u Hrvatskoj i BiH, ali da je to minorna stvar u Briselu

Piše: A. Jamaković

15.6.2021

Puhovski: Milanović hoće igrati političku ulogu u Hrvatskoj i BiH. Arhiv / Pixsell

Profesor i politički analitičar iz Zagreba Žarko Puhovski u razgovoru za portal "Avaza" prokometirao je jučerašnju odluku NATO-a da uvaži dio zahtjeva Hrvatske na kojima je insistirao predsjednik Zoran Milanović da se u završnom dokumentu Alijanse koji govori o BiH spomene Dejtonski sporazum.

Puhovski je kazao da je to pobjeda Milanovića u Hrvatskoj i BiH, ali da je to minorna stvar u Briselu.

Iako nije uvažen zahtjev da se uvrsti formulacija "konstitutivni narodi", Milanović je jučer izrazio zadovoljstvo svime, rekavši da je to za Hrvatsku bio "Bigfoot potez", koji je pripisao sebi.


O presudi Mladiću

- Međutim, on hoće igrati političku ulogu u Hrvatskoj i BiH, a ne u Briselu i, prema tome, to je njegov veliki uspjeh. O tome nema spora, pogotovo kad su ovakvi klauni kao Komšić tvrdili da on nema nikakvu šansu jer nemaju pojma o tomu kako NATO funkcionira - kazao je Puhovski za "Avaz".


Dodaje da je Milanović u ovome pokazao svoju superiornost.


- Nažalost, iako ga je uglavnom izabrala ljevica, Milanović se sada profilira kao suverenist i nacionalist i u tom pogledu ima uspjeh - kaže Puhovski.


Puhovski se osvrnuo i na presudu ratnom zločincu Ratku Mladiću kazavši da se mogla očekivati.


- Ali je neugodno i neukusno što u Hrvatskoj pozdravljaju tu presudu a istovremeno su u velikom dijelu hrvatske javnosti, uključujući i predsjednika Milanovića, u više navrata odbacili koncept udruženog zločinačkog poduhvata bez kojeg Mladić ne bi bio osuđen.


Drugim riječima, kad se radilo o srpskoj strani taj koncept je prihvatljiv, s druge strane, kad se radi o hrvatskoj, gdje se čak spominjalo i predsjednika Tuđmana, to je u Hrvatskoj izazivalo bijes - kazao je Puhovski.


Dodaje da se potvrdila žalosna činjenica, koja dokazuje potpuni neuspjeh jedne temeljne ideje, a koja je, kako kaže, bila pogrešna od početka, da će Haški sud dovesti do nekih elemenata pomirenja na području bivše Jugoslavije.




Haške sudije ne razumiju šta se dešavalo

- Nastavile su se stare priče. Vučić priča o tome da se sudi samo Srbe, a Milanović poput Vučića odbacuje koncept zajedničkog zločinačkog pothvata. I ti je stvar jako neugodna pogotovo kad se vidi da to sudbeno vijeće ni u jednoj od točaka nije bilo jedinstveno. Predsjedavajuća sutkinja je prihvatila kao stav sa izdvojenim mišljenjem da je Mladić djelovao u skladu sa zakonima ratovanja što je doista perverzno. Pokazuje da na sudištu sude ljudi koji ne razumiju šta se ovdje događalo. To je logično, ali oni s područja bivše Jugoslavije koji razumiju šta se događalo nisu bili spremni suditi - zaključio je Puhovski za "Avaz".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.