ŠEF DELEGACIJE EU U BIH

Satler: U BiH trenutno 15 infrastrukturnih projekata u vrijednosti od 250 miliona eura

To su značajna sredstva koja će omogućiti da se ide dalje i nastavi prema planu, dodao Satler

Satler: EU će nastaviti sa pružanjem podrške BiH. Avaz

Z. K.

15.6.2021

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johan Satler (Johann Sattler) rekao je danas da je u našoj zemlji trenutno u toku 15 infrastrukturnih projekata EU u vrijednosti od 250 miliona eura koji su osigurani kroz nepovratna sredstva. Kako je kazao Satler, njegov zadatak je jasan, a to je približvanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.


Realizacija projekata

Satler se danas u Brčkom sastao sa ministrom komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Vojinom Mitrovićem i ministrom mora, transporta i infrastrukture Hrvatske Olegom Butkovićem, a u prisustvu gradonačelnika Brčko distrikta Eseda Kadrića. Kako je istakao Satler, danas nisu razgovarali samo o “filozofskim aspektima” nego o praktičnoj realizaciji projekata.

- Zadovoljstvo mi je što sam prisustvovao ovom sastanku gdje smo razgovarali na brojne teme. U fokusu su bili rješavanje pitanja oko mostova i dalje povezivanje BiH sa Hrvatskom, odnosno sa EU. S tim o vezi smo razgovarali o mostovima Gradiška i Svilaj. Postoji spremnost za otvaranje mosta Svilaj u toku ljetnih mjeseci ove godine, a u cijelosti bi trebao da bude spreman za otvaranje i most Gradiška u maju 2022. godine - istakao je šef Delegacije Evropske unije .


Značajna finansijska podrška

Kazao je i da što se tiče EU, oni će nastaviti sa pružanjem podrške našoj zemlji.

- Zahvaljujući značajnoj finansijskoj podršci koju je osigurala EU, bez nje ne bi bilo moguće raditi na realizaciji ovih projekata. Trenutno u BiH imamo oko 15 ključnih infrastrukturnih projekata koji su u toku i ukupne vrijednosti od preko 250 miliona eura koji su osigurani kroz grantove. To su značajna sredstva koja će omogućiti da se ide dalje i nastavi prema planu - dodao je Satler.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.