ZNAČAJNA NAGRADA

Maida Bilal dobila Goldmanovu nagradu za zaštitu okoliša

Prva pravna i ekološka pobjeda u BiH

Piše: M. B.

15.6.2021

Maida Bilal. Goldman Environmental Prize

Predsjednica neprofitne ekološke organizacije Eko Bistro, Maida Bilal, predvodila je grupu žena iz svog sela u naporima da spriječe gradnju malih hidroelektrana na rijeci Kruščici i donijela prvu Goldmanovu nagradu za okoliš u Bosnu i Hercegovinu.

Organizacija na čelu sa hrabrom Bilal, 503 dana je blokirala gradnju što je rezultiralo otkazivanjem dozvola za dvije predložene brane na rijeci Kruščici. 

Inače, Goldman nagrada za okoliš dodjeljuje se svake godine aktivistima za zaštitu okoliša za šest geografskih regija: Afrika, Azija, Evropa, Commonwealth nacija, Sjeverna Amerika i Južna i Centralna Amerika. 

Posljednje netaknute rijeke

Naš region je dom posljednjim rijekama koje teku slobodno u Evropi. Međutim, masovni bum hidroenergije u regiji prijeti da će nepovratno oštetiti hiljade kilometara netaknutih rijeka, ističe se na stranici Goldmana.

Ovo žarište biološke raznolikosti sadrži gotovo 70 endemskih vrsta riba i 40% svjetski ugroženih vrsta slatkovodnih mekušaca.

Rijeka Kruščica, glavni je izvor vode za skoro 150.000 ljudi, ali je 2016. godine lokalna opština dopustila dozvole za izgradnju dvije male hidroelektrane duž rijeke bez obavještavanja ili konsultovanja sa lokalnim zajednicama.

Tada se Maida Bilal (39) uključila, sada suosnivač i predsjednik udruženja građana Eko Bistro, osnovanog krajem 2017. godine kako bi zaštitilo rijeku Kruščicu.


Strategija odbrane

Bilal je odrasla u Kruščici, malom selu u planinama zapadno od Sarajeva. Prije svog rada na zaštiti rijeke, nije imala iskustva sa ekološkim aktivizmom i honorarno je radila u financijama.

Kada je izgradnja brane započela u julu 2017. godine, Bilal je, zajedno s još 300 ljudi, blokirala pristup buldožerima. Demonstrante su u najvećem broju činile žene, ciljano, znajući da će tako izbjeći nasilne ispade.

Ono što je planirano kao kratki, simbolični protest pretvorilo se u ključnu strategiju za blokiranje brane. Tokom 503 dana demonstranti, uglavnom žene, okupirali su most danonoćno, koristeći smjene od osam sati, bez obzira na vremenske prilike i oštrinu bosanske zime.


Policija se sukobila sa mirnim demonstrantima

24. avgusta 2017. policija je napala prosvjednike, uključujući Bilal koja je fizički napadnuta i njenog 70-godišnjeg oca, koji je uhapšen. Videozapis napada izazvao je međunarodnu pažnju.

Za vrijeme trajanja demonstracija, Bilal je započela kampanju na lokalnom nivou. Pokrenula je udruženje građana Eko Bistro, organizirala proteste u glavnom gradu, angažirala medije i tražila pravnu pomoć da ospori zakonitost brana.


Prva pravna i ekološka pobjeda u BiH

2018. godine lokalni sud počeo je poništavati dozvole za branu, a odluku su kasnije potvrdili i regionalni sudovi. Sve dozvole otkazane su u decembru 218. godine, a žene i ostali demonstranti su napokon napustili most.

Maidini napori nazvani su "prvom pravnom i ekološkom pobjedom ove vrste u Bosni i Hercegovini". Eksperimentalni napor žena da zaštite rijeku koja teče slobodno postao je pokret mirnog otpora u regiji koja se još uvijek oporavlja od ratnih bolova, piše Mongabay.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.