POLEMIKA

Vlada FBiH: Nije tačno da smo platili Srbiji za vakcinaciju bh. građana, neka Nikšić objavi dokaze

U suprotnom, tražimo od zastupnika Nikšića da se izvine Vladi Federacije BiH i građanima koje je obmanuo, navode iz Vlade FBiH

Fadil Novalić na čelu Vlade FBiH. Avaz

Piše: E. T.

15.6.2021

Nakon što je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a i zastupnik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas kazao da je Federacija BiH platila Srbiji za isporuku ruskih vakcina, ali su iz Ruske Federacije upozorili da samo oni mogu isporučiti vakcinu, te je pitao da li je to razlog zašto se bh. građani vakcinišu u Srbiji, reagirala je i Vlada Federacije BiH. 

- Nije tačno da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine uplatila bilo kakav novac Srbiji za vakcinaciju bh. građana. Tačno je da je Vlada Federacije BiH u pregovorima sa svim proizvođačima i da je zaključila ugovor za nabavku 500.000 vakcina Sinopharm.

Zahtijevamo od zastupnika Nermina Nikšića da objavi dokaze koje je pomenuo na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a koji su već izazvali veliko uznemiravanje javnosti. U suprotnom, tražimo od zastupnika Nikšića da se izvine Vladi Federacije BiH i građanima koje je obmanuo.



Nermin NIkšić danas na sjednici iznio ozbiljne optužbe. Avaz

Podsjećamo, svuda u svijetu za nabavku vakcina su zadužene države i da su vakcine postale sredstvo geopolitike što se pokazalo, nažalost, i u našem regionu. I ponavljamo da Vlada Federacije BiH pregovara sa svim proizvođačima, od SAD-a, preko Kine, do Rusije - saopćili su iz Vlade Federacije BiH.

Podsjetimo, Nikšić je tražio od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković da provjere informaciju koju je, prema njegovim riječima, dobio iz "provjerenih diplomatskih krugova", a tiče se vakcinacije građana FBiH u Srbiji.

- Prema informacijama koje sam dobio iz relevantnih diplomatskih krugova, Vlada FBiH je platila Srbiji za isporuku ruskih vakcina. Naravno da su iz Rusije upozorene vlasti u Srbiji da samo Ruska Federacija može ugovarati prodaju i isporuku vakcina trećim državama. To je bio razlog zašto vakcine nisu dostavljene, a naravno da se novac nije mogao vratiti u budžet, pa je pronađeno solomonsko rješenje da se našim građanima omogući besplatno vakcinisanje u Srbiji. Molim da ispitate ove navode i izvijestite i mene i ovaj parlament o tome. Mada me ništa više ne može iznenaditi kada je riječ o našim vlastima, smatram da javnost zaslužuje istinu. Ako se ispostavi da je ovo tačno, poteže se pitanje krivične odgovornosti nadležnih - kazao je Nikšić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.