PD PARLAMENTA BIH

Odbijen prijedlog za izmjenu Izbornog zakona: Nešić kaže da će najviše "preletača" biti u SDA i SNSD-u

Ja ću se smijati 2022. godine, a vi ćete tada shvatiti svoju grešku, rekao Nešić

Nešić: Najveći broj preletačara 2022. će biti u SNSD-u i SDA. Arhiv

Piše: L.Memčić

15.6.2021

Na današnjoj sjednici Parlamenta Bosne i Hercegovine nije usvojen prijedlog zastupnika DNS-a Nenada Nešića da se po hitnoj proceduri razmatraju izmjene Izbornog zakona BiH. U prijedlogu se navodi da mandati koje osvoje kandidati na izborima pripadaju stranci, a ne pojedincu zbog, kako kaže, velikog broja "preletača".

- Prisutan je veliki broj preletača, da ne kažem pogrdnim imenom papaka, koji osvoje mandat na politici i programu jedne političke partije, a na kraju završe u drugoj političkoj partiji ili osnuju novu političku partiju – istakao je Nešić.




Delkatno pitanje

U raspravu se uključio zastupnik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović koji je kazao da misli da bi dobro bilo da se ne radi o hitnosti jer postoji radna skupina za izmjene Izbornog zakona.

- Nisam za žurni postupak, nema potrebe da bočno ulazimo u proces koji se odvija. Ne vidim da remetimo proces koji je pokrenut. Ne mogu podržati žuran postupak – rekao je Lovrinović.

Zastupnica SDA Alma Čolo složila se sa stavom Lovrinovića te rekla da zakon ne treba razmatrati po hitnom postupku jer se radi o veoma delikatnom pitanju.

Zastupnica SNSD-a Snježana Novaković Bursać obrazložila je da je Izborni zakon prezahtjevna materija da bi se mijenjao po hitnom postupku, ali je i dodala da SNSD nema ništa protiv Nešićevog prijedloga.

Shvatiti grešku

Nešić je, nakon što uvidio da prijedlog neće dobiti potrebnu podršku, istakao da u vladajućoj većini ne postoji volja za promjenom Izbornog zakona BiH. Od 29 prisutnih zastupnika, za su bila četiri, protiv ih je bilo 18 dok je sedam zastupnika bilo suzdržano.

- Da malo gledate dalje u budućnost, vi iz SDA i SNSD-a, vidjeli bi da ono što ja danas predlažem je ono što će biti vaš interes u budućnosti. SDA i SNSD poslije izbora 2022. godine čeka veliki broj preletača i vi to znate. I danas dan jedva držite klub na okupu. Ovo je način da zaustavimo političku korupciju. Žao mi je, ali mi je drago, najveći broj preletača 2022. će biti u SNSD-u i SDA. Jedini koji to vjerovatno neće osjetiti je HDZ. Ja ću se smijati 2022, a vi ćete tada shvatiti svoju grešku - zaključio je Nešić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.