PROPAO POSAO

Ništa od kupovine zgrade Dodikovog kuma za UIO BiH

Borenović kaže da je ovo značajna pobjeda nad pokušajem da se sprovede još jedna kontroverzna javna nabavka

Borenović: Do sada su propala tri pokušaja da se kupi zgrada. BN

Ad. A. / BN

15.6.2021

Inicijativa poslanika PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Branislava Borenovića i Mire Pekić, kojom se obavezuje Vijeće ministara BiH da najkasnije u roku od sedam dana od dana usvajanja ove inicijative donese odluku kojom nalaže Upravi za indirektno oporezivanje da poništi postupak javne nabavke koju je objavila za kupovinu postojećeg poslovnog objekta u Banjoj Luci za smještaj zaposlenih u Glavnoj kancelariji i Regionalnom centru u Banjoj Luci, usvojena je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma, piše BN.

Vijeće ministara je obavezno i da dostavi detaljnu informaciju o ovoj javnoj nabavci PD PS BiH.

Borenović kaže da je ovo značajna pobjeda nad pokušajem da se sprovede još jedna kontroverzna javna nabavka:

-Do sada su propala tri pokušaja da se kupi zgrada u okviru predviđenih 37,9 miliona KM, da bi sada bio raspisan četvrti javni poziv i prihvaćena ponuda jednog jedinog ponuđača za nevjerovatnih 98,5 miliona KM sa PDV-om. Očigledno je da se radi o još jednom pokušaju pljačke i stavljanja novca u džepove tajkuna bliskih vlasti. Dovoljan broj poslanika je prepoznao našu inicijativu kao korisnu, dok je, očekivano, SNSD po već ustaljenoj matrici štitio interes kuma svog lidera i istu nije podržao - rekao je Borenović.

Mira Pekić kaže da je nevjerovatno da UIO od 2013. godine nije registrovala niti jedan objekt koji bi mogao zadovoljiti potrebe smještaja zaposlenih:

-Nakon devet godina se ispostavilo da samo zgrada koja košta blizu 100 miliona KM zadovoljava njihove potrebe, što je nama potpuno neprihvatljivo, posebno kada se uzme u obzir da je ovo krizna godina u kojoj još ni budžet nije usvojen. Podnošenjem ove inicijative i dobijanjem podrške za istu, uspjeli smo da sačuvamo preko 60 miliona KM novca građana - zaključuje Pekić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.