PARLAMENT BIH

Kožul pitao ministricu Turković: Kako ste riješili radno-pravni status ambasadorice koja nema završen fakultet

S obzirom da je javnosti poznata činjenica da trenutna ambasadorica u Pragu Martina Mlinarević - Sopta nema VSS, interesira me na koji način ste riješili radni-pravni status, kazao Kožul

Kožul: Moje pitanje je staro skoro dvije godine, ali pitanje nepoštivanja zakona BiH je uvijek aktuelno. ARHIV

Piše: L.Memčić

16.6.2021

Predrag Kožul, zastupnik HDZ BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH pitao je na zajedničkoj sjednici oba doma ministricu vanjskih poslova Biseru Turković u kojem je zahtijevao da ministrica pojasni kako je reguliran radno-pravni status osobe imenovane na poziciju ambasadora BiH u Češkoj Republici.

Kako kaže Kožul, prema Pravilniku u unutrašnjem ustrojstvu stoji da ambasador u Pragu obavlja u pogledu stepena složenosti najsloženije poslove, te je među posebnim uvjetima definirano da ambasador mora imati VSS-VII stepen stručnosti, to jest završen fakultet. 

- S obzirom da je javnosti poznata činjenica da trenutna ambasadorica u Pragu Martina Mlinarević - Sopta nema VSS, interesira me na koji način ste riješili radni-pravni status. Moje pitanje je staro skoro dvije godine, ali pitanje nepoštivanja zakona Bosne i Hercegovine je uvijek aktuelno - pitao je Kožul.


Nadležnost Predsjedništva

Ministrica Turković rekla je da, u skladu sa odredbama odluke o imenovanju ambasadora koja je donesena 2013. godine, Predsjedništvo imenuje, postavlja i opoziva ambasadore, na prijedlog članova Predsjedništva, a ne Vijeća ministara.

- Jedan od uslova da osoba koja se imenuje ima univerzitetsku diplomu ili odgovarajući nivo obrazovanja, stručnosti ili iskustvo. Nije definirano šta se podrazumijeva pod odgovarajućem nivoom obrazovanja - odgovorila je Turković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.