OTVORENO PISMO

Crna Gora zaslužuje da se ne prepoznaje po negatorima genocida i veličanju ratnih zločinaca

Izrazili su zahvalnost građanskim strukturama i pojedincima u Crnoj Gori, koji pomažu građanima da prihvate i razumiju činjenice u vezi genocida

Munira Subašić i Murat Tahirović. Agencije

Al. B.

16.6.2021

U otvorenom pismu Skupštini i Vladi, te građanima Crne Gore, Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa” i Udruženje žrtava i svjedoka genocida zatražili su smjenu ministra pravde Crne Gore Vladimira Leposavića, a poslanike u Skupštini Crne Gore pozvali da odbace politiku negiranja genocida. 

- Crna Gora zaslužuje da iskorači i da se ne prepoznaje po nacionalizmu, negatorima genocida, veličanju ratnih zločinaca, mržnji i podržavanju velikosrpskih planova – navodi se u pismu.

Iz ovih bh udruženja podsjećaju da su 30. marta 2021. godine zatražili izvinjenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore zbog izjave u kojoj je negirao genocid u Srebrenici, ali da je izvinjenje izostalo, te navode da to ide u prilog razmišljanjima da je ministar Leposavić dio nacionalističke politike kojoj je, kroz negiranje genocida i relativiziranje zločina, cilj da ne dođe do pomirenja na prostorima bivše Jugoslavije.

- Genocid u Srebrenici je dokazan kroz niz sudskih presuda, a jedna od posljednjih presuda je izrečena nedavno Ratku Mladiću. Sud je zločincu Mladiću potvrdio doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva više od 8.000 Bošnjaka u genocidu u Srebrenici jula 1995. godine. Presude su svima važne, bez obzira na nacionalno i vjersko porijeklo, na prostor u kojem živimo, zato što nam one svima, bez razlike, pomažu da se otkloni strah da će se nešto slično ponovo dogoditi – ističu u pismu predsjednici Pokreta “Majke enklava Srebrenica i Žepa” i Udruženja žrtava i svjedoka genocida, Munira SubašićMurat Tahirović.

Oni su izrazili zahvalnost građanskim strukturama i pojedincima u Crnoj Gori, koji pomažu građanima da prihvate i razumiju činjenice u vezi genocida u Srebrenici.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.