NESTAŠICE

Ministarstvo civilnih poslova traži pomoć za nabavku seruma protiv zmijskog otrova

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Ks upozorava da su u zadnjih par sedmica imali nekoliko slučajeva ugriza zmije otrovnice

Anadolija

BiH nedostaje seruma protiv zmijskog otrova

Foto: Ilustracija


Ministarstvo civilnih poslova (MCP) Bosne i Hercegovine uputilo je dopis Ministarstvu vanjskih poslova BiH u kojem su zatražili da upute dopis diplomatsko-konzularnoj mreži BiH, sa molbom za pomoć u pronalaženju proizvođača seruma protiv zmijskog otrova, te da dostave povratne informacije, javlja Anadolija.

Do toga je došlo nakon što je MCP BiH zaprimilo dopis od Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH u kojem su ih informisali da su slijedom informacija koje su dobili od nekoliko zdravstvenih ustanova u nedostatku antiseruma protiv zmijskog otrova kontaktirali dobavljača kompaniju Pharma Maac, uvoznika za BiH, koji im je potvrdio da postoji problem u osiguranju potrebnih količina ovog seruma od strane proizvođača za tržište BiH Instituta “Torlak“ iz Beograda.

Šetnja po prirodi

- U skladu sa navedenim MCP BiH je uputilo dopis Institutu za virusologiju, vakcine i serume 'Torlak' u kojem smo predložili održavanje sastanka na kojem bi se izložio problem i pokušala osigurati alokacija manjih količina za Bosnu i Hercegovinu - navode iz MCP BiH.

Prethodno su iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo upozorili da su u zadnjih par sedmica imali nekoliko slučajeva ugriza zmije otrovnice gdje je bilo indicirano davanje antiviperinog seruma - protivotrova.

- Ne bi to bilo ništa posebno ni neuobičajeno za ovo doba godine, međutim tog seruma trenutno nigdje u BiH nema za nabaviti, a po informaciji ni u okolnim državama, jer smo tražili gdje smo mogli. Ako se i nađe, nažalost rok upotrebe bio je do 1. juna 2021. godine. Zato svi vi koji volite planinariti ili samo šetati po prirodi - oprez - upozorili su iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.

Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH objavio je da nije nadležan za nabavku seruma antiviperinuma, odnosno seruma protiv zmijskog otrova, niti ga je dosada nabavljao.

Tender u RS

- Želeći doprinijeti rješavanju problema nedostatka seruma antiviperinuma, a s ciljem vođenja brige o javnom zdravlju izvijestili smo Federalno ministarstvo zdravstva i Ministarstvo civilnih poslova BiH o mogućim rješenjima ovog problema - navode iz Zavoda za javno zdravstvo bh. entiteta FBiH i dodaju da imajući u vidu sadašnju zakonsku regulativu i dosadašnju praksu nabave seruma antiviperinuma, ne mogu poduzimati konkretne dalje aktivnosti.

Za područje bh. entiteta Republika Srpska Institut za javno zdravstvo RS-a je u toku prošle godine pokrenuo dva tendera za nabavku seruma koji se koristi protiv zmijskog ugriza, međutim, na navedene tendere se nije niko prijavio.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na