ARHITEKTONSKI FAKULTET

Preminula profesorica Dženana Bijedić: Studenti se opraštaju emotivnim statusima

Kada je saznala da ima tešku bolest i bila podvrgnuta složenim hirurškim zahvatima, Dženana je "ostala ista", mentalno raskošna , hrabra, uvijek dotjerana i lijepa

Piše: A. K.

16.6.2021

Dženana Bijedić. Facebook

Preminula je profesorica Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu Dženana Bijedić, objavljeno je na Facebook stranici Asocijacije studenata arhitekture.

- Sa velikim žaljenjem i tugom vas obavještavamo da je preminula naša draga profesorica, Dženana Bijedić. Njen osmijeh je svake godine dočekivao nove generacije, a njen optimizam nije prestajao ni u najtežim danima. Arhitektonski fakultet je izgubio još jednog profesora kojeg ćemo se sjećati po dobrom! Ovim putem želimo uputiti iskreno saučešće njenoj obitelji i prijateljima - napisali su studenti u objavi.



Objavila dvije knjige

Pored studenata, od ove cijenjene profesorice se opraštaju i kolege. Profesor Ahmed Hadrović je napisao da je ostala ista čak i onda kad je saznala da boluje od teške bolesti.

- Kada je saznala da ima tešku bolest i uskoro potom bila podvrgnuta složenim kirurškim zahvatima, Dženana je „ostala ista“, mentalno raskošna , hrabra, uvijek dotjerana i lijepa. Činilo se da je sve ono što je pretrpjelo njeno fizičko tijelo pripada prošlosti, a da je ona svim svojim bićem u sadašnjosti i okrenuta budućnosti. Ne bih to nazvao „optimizmom“, kako često opisujemo život ljudi koji su bili izloženi sličnim zdravstvenim problemima, već dubokim i postojanim razumijevanjem života koji nastaje, traje i biva preseljen u neke druge sfere. Ovakvom karekteru profesorice Dženane sam se divio i zbog činjenice da je upravo od trenutka njenog saznanja o svojoj bolesti, uradila najviše u svojoj akademskoj karijeri: objavila je dvije knjige, veći broj visokoreferentnih znanstvenih radova, vodila nekoliko međunarodnih znantvenih konferencija i projekata, mentorirala studente na master i doktorskim studijama… 

Bogata pozitivna energija

Najljepše od svega, dobila je „titulu nene“ nakon što je njena kćerka Dina (alumni na Medicinskom fakultetu u Grazu), rodila sina. Vjerovao sam da je profesorica Dženana sa ovom „titulom“ dobila golemu životnu energiju i, kao njen kolega, bio sretan i ohrabren.

Ostvarena kao supruga, majka, „nana“ (…), kao dizajner u arhitekturi i urbanizmu, kao autor u arhitektonskoj literaturi (…), profesorica Dženana je svoju bogatu pozitivnu energiju prenijela na mladi naraštaj akademskog kadra na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Mislim da je to njezin novi život - napisao je prof. Hadrović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.