CRVENA OLOVKA

Svetlana Cenić: Političku elitu u BiH ne zanima ekonomski oporavak zemlje

Kod nas se statistika šminka uveliko, istakla je

Piše: A. K.

16.6.2021

Gost osme emisije "Crvena olovka" bila je ekonomska ekspertica Svetlana Cenić.

U toku intervjua, gospođa Cenić se osvrnula na objave na društvenim mrežama, suučeljavanje sa MMA borcem Denisom Stojnićem, pandemiju koronavirusa, (ne)sposobnost vlasti da nabave vakcine, novo zaduženje Republike Srpske na Londonskoj berzi, pravosnažnu presudu ratnom zločincu Ratku Mladiću...


(Ne)nabavka vakcina i afera „Respiratori“

Na pitanje voditeljice i urednice Helene Javor – Ibrahimbegović, kako komentira (ne)uspjeh bh. vlasti da nabave vakcine protiv koronavirusa, te aferu "Respiratori", gospođa Cenić je istakla da je to zločin za koji se treba odgovarati pred sudom.

-Ja iskrena da budem, bila sam zatečena izjavom premijera Novalića da „mi nismo htjeli da budemo pokusni kunići“ kao Izrael i Srbija. To je ipak manipulacija. A opet, najviše nas se vakcinisalo u toj istoj Srbiji jer ovdje nismo imali šanse. I samo pomislim koliko ljudi je umrlo jer nije dobilo priliku da se vakciniše. I to što je urađeno svim građanima BiH, ja ne znam kako bih to nazvala. To je za najtežu moguću odgovornost pred sudom- izjavila je Cenić.


Ekonomske posljedice pandemije

Gospođa Cenić se osvrnula i na to koliko će našoj zemlji trebati da se ekonomski oporavi od posljedica pandemije koronavirusa, ističući da zemljama u razvoju uvijek duže treba da se oporave od ostalih.

-Rast od 3 posto znači potpuna stangnacija za zemlju u razvoju. I sa ovim postotkom rasta treba 20 i nešto godina da se udupla BDP. Kod nas se statistika šminka uveliko. Trebat će mnogo vremena zato što je i politička situacija takva, uopšte nema sinhronizacije mjera, nije bilo ni u vrijeme pandemije, nikoga i ne zanima ekonomija barem kada je u pitanju politička elita. Stiče se utisak da se prave eksperimenti koji se gromoglasno najave iza kojih ostaje još gora situacija nego što je bila prije njih- izjavila je Cenić.

Kompletan intervju pogledajte na Avaz TV.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.