ŠEFICA MISIJE OSCE-A

Kavalek: O Žepču treba pričati u cijelom svijetu, napustilo je politiku podjela

Visoka delegacija međunarodne zajednice u pratnji predstavnika OSCE-a odala obilježila završetak izgradnje zajedničkog spomen-obilježja civilnim žrtvama rata

Piše: R. Agić

16.6.2021

Zvaničnici su kazali kako je Žepče primjer sredine koja se suočila s prošlošću. R. Agić

Povodom završetka radova na zajedničkom spomen-obilježju civilnim žrtvama rata, Žepče je danas posjetila visoka delegacija međunarodne zajednice u pratnji predstavnika OSCE-a na čelu sa šeficom Misije OSCE-a u BiH Ketlin Kavalek (Kathleen Kavalec).

Među više od 15 ambasadora raznih evropskih država i njihovih zamjenika bila je i specijalna savjetnica UN-a za prevenciju genocida Alis Vairimu Nderitu (Alice Wairimu).

Posjeta je organizirana u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Švedske, kao države koja predsjedava OSCE-om u 2021. godini, Uredom rezidentne koordinatorice UN-a u BiH i Općinom Žepče.

Kavalek je pohvalila lokalnu upravu na čelu s načelnikom Matom Zovkom, kazavši da je upravo općina Žepče svijetli primjer suživota u BiH o kojoj se treba pričati svugdje u svijetu.

- Četvrt stoljeća nakon potpisivanja Dejtona, ostaje nam izazov stvaranja pomirenja u BiH, a Žepče je primjer lokalne zajednice kako se zajedničkim djelovanjem sve može postići i Žepče zaslužuje našu podršku zato što je napustilo politiku podjela i prihvatilo politiku zbližavanja - kazala je Kavalek.

U svojim obraćanjima međunarodni zvaničnici su kazali kako je Žepče primjer sredine koja se suočila s prošlošću i koja sada gleda u budućnost, naglašavajući kako je Žepče jedina općina u BiH koja ima zajedničko spomen-obilježje civilnim žrtvama rata i da kao takva služi kao primjer svim ostalim općinama i gradovima u našoj zemlji.

Delegacija je posjetila i spomen-sobe šehida i poginulih branitelja žepačke općine te položila cvijeće na spomen obilježje civilnim žrtvama rata, nakon čega je upriličen koncert učenika i nastavnika Muzičke škole "Katarina Kosača Kotromanić“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.