OGLASIO SE SLAVNI GLUMAC

Leonardo DiCaprio pisao Vladi FBiH zbog gradnje malih hidroelektrana

Čestitam hrabrim ženama Kruščice i gospođi Bilal iz Bosne i Hercegovine

Fu. M.

Leonardo Dikaprio

Foto: Agencije


Maida Bilal iz Bosne i Hercegovine je dobitnica Goldman nagrade za zaštitu okoliša, zbog angažmana u radu sa grupom žena iz Kruščice koje su spriječile izdavanje dozvola za dvije brane na ovoj rijeci u decembru 2018. godine.

- Čestitam hrabrim ženama Kruščice i gospođi Bilal iz Bosne i Hercegovine na osvajanju prestižne nagrade Goldman za zaštitu okoliša za neumornu borbu za spas njihove rijeke od malih hidroelektrana, suočene s oružanim policijskim napadom, zastrašivanjem i zakonskim prijetnjama. Ova velika pobjeda dolazi uslijed globalne aktivističke kampanje za zabranu novih malih hidroelektrana u BiH. Nažalost, ove pobjede nisu dovoljne da spase nekih 240 posljednjih rijeka koje slobodno teku u Evropi od ulaska u betonske cijevi - poručio joj je slavni holivudski glumac Leonardo Dikaprio (DiCaprio).

Kako je naveo, sada je ključno da Parlament FBiH usvoji Zakon o električnoj energiji koji je na čekanju i da trajno zabrani izgradnju stotina planiranih malih hidroenergetskih projekata i revidira sve aktivne dozvole od kojih su, tvrdi, mnoge izdate nezakonito.

- Globalna zaštitarska zajednica poziva Dom naroda FBiH na čelu s Tomislavom Martinovićem da odmah krene u akciju, predstavi nacrt zakona delegatima i očuva dragocjene bosanske rijeke - naveo je Dikaprio,  koji je već godinama aktivan kao okolišni aktivista.

NA VRH

Podijeli članak na