KULTURA, SPORT I PRIVREDA

Kasumović i ambasadorica Francuske Kristin Tudik dogovorili saradnju

Više volim biti na terenu i razgovarati, nego praviti analize u kancelariji, kazala je ambasadorica

A. K.

17.6.2021

Današnji sastanak. Kabinet gradonačelnika Zenice

U posjeti gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću danas je boravila NJ.E. Kristin Tudik (Christine Toudic), ambasadorica Republike Francuske u Bosni i Hercegovini, sa svojim saradnicima. Tom prilikom razgovaralo se o saradnji, zajedničkim projektima iz oblasti sporta, kulture, ali i privrede.

Prema riječima ambasadorice Tudik, primijetila je kako je gradonačelnik Kasumović drugačiji nego ostali političari, zbog čega je bila posebno sretna na današnjem susretu i razgovoru, saopćeno je iz Kabineta gradonačelnika Zenice.



Ispravljanje krive slike

- Cilj posjete i obilaska Bosne i Hercegovine, pa i Zenice, jeste upoznati zemlju i ispraviti krive slike koje postoje o njoj u Francuskoj. Više volim biti na terenu i razgovarati, nego praviti analize u kancelariji. Posebna misija koju realiziram je odbrana francuskog jezika koji je izgubio svoje mjesto u BiH, ali i Zenici. U gospodinu gradonačelniku Kasumoviću pronašla sam saveznika s obzirom na to da će mi pomoći u ovom pohodu, dakle da Francuska povrati svoj jezik. To je i šansa za mlade, a sa ovako dinamičnim gradonačelnikom i gradom sigurno ćemo osmisliti dobre akcije - izjavila je nakon sastanka ambasadorica Tudik.

Gradonačelnik Zenice posebno je istakao da je Francuska oduvijek bila prijatelj sa BiH, te da su otvoreni za svaki vid zajedničke saradnje na polju kulture, sporta i privrede.


Kurs francuskog jezika

- Sretan sam što je ambasadorica Tudik boravila danas upravo u Zenici i Gradskoj upravi, a brojne su teme o kojima smo govorili. Kulturna, sportska i privredna saradnja samo su neke od njih, ali i bratimljenje sa jednim od gradova Francuske. Imali smo itekako konstruktivan i produktivan sastanak, na kojem smo, između ostalog, dogovorili da u saradnji sa ambasadom Francuske organiziramo kurs francuskog jezika za mlade u Zenici. Veoma brzo, u saradnji sa francuskom ambasadom, organizirat ćemo kurs jer nam je želja da građani govore što više jezika s obzirom na to da smo sada ograničeni na engleski i njemački. Razgovarali smo da povežemo Zenicu i jedan grad iz Francuske, u čemu će mi pomoći ambasadorica da ozvaničimo te odnose - poručio je gradonačelnik Kasumović.

Kako je saopćeno, osim ovih tema, razgovaralo se i o tome da jedan sportski klub iz Francuske prisustvuje tradicionalnom košarkaškom turniru "Kengur Kup", ali i ragbi klubu koji je, također, ocijenila je ambasadorica Francuske, odličan za saradnju u oblasti sporta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.