SAGLASAN I DODIK

U Antaliji potpisana deklaracija SEECP-a o saradnji s EU i NATO-om

Evropska i euroatlantska integracija presudna je za stabilnost i prosperitet regije

Samit procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP). Twitter

A. K.

17.6.2021

Na Samitu procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji se održava u Antaliji, usvojena je deklaracija u kojoj se iskazuje podrška euroatlantskim (EU i NATO) integracijama. Na Samitu učestvuju politički predstavnici BiH, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije, Bugarske, Rumunije, Moldavije i Grčke.

U deklaraciji iz Antalije se navodi da sudionici pozivaju EU da pojača proces proširenja za sudionike SEECP-a kako bi se regija zadržala na europskim temeljnim vrijednostima. Europska i euroatlantska integracija, utemeljena na trenutnim obvezama i težnjama pojedinih sudionika SEECP-a, presudna je za stabilnost i prosperitet regije.

Učesnici su također priznali predanost i doprinos NATO-a stabilnosti i sigurnosti u regiji s ciljem jačanja političkog dijaloga i praktične suradnje. Pozdravljamo kontinuiranu potporu koju NATO pruža svojim partnerima u regiji. Posebnu pažnju posvećuju slobodnom kretanju ljudi, podržavajući šengenski bezvizni režim za regiju JIE s EU.

Deklaracija je usvojena uz glasove članova Predsjedništva BiH, kao i ostalih učesnika: predsjedavajućeg Redžepa Tajipa Erdoana (Recepa Tayyipa Erdogana), predsjednika Crne Gore Milo Đukanović, predsjednice Kosova Vjosa Osmani-Sadriu, predsjednika Sjeverne Makedonije Steve Pendarovskog, premijerke Srbije Ane Brnabić, premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, premijera Moldavije Aureliua Cicoija, ministra vanjskih poslova Bugarske Svetlana Stoeva, te ministrice vanjskih poslova Albanije Olte Xhaçke i predstavnika Slovenije i Grčke. 

Na samitu se govorilo o brojnim temama, učesnici su upozorili na opasnosti uzrokovane klimatskim promjenama, te su naglasili su da su spremni sarađivati kako bi se smanjio rizik ovih opasnosti.

Kao sigurnosne izazove istakli su migracije, radikalizaciju, ekstremizam, rasizam, diskriminaciju i ksenofobiju, a za koje su naveli da su povezani sa netrpeljivosti, antisemitizmom, islamofobijom, antiromskim ponašanjem i govorom mržnje. Dezinformacije su također identifikovale kao sigurnosni izazov.

Pandemiju koronavirusa su izdvojili kao primjer zašto je važna saradnja među državama.Poručili su da samo saradnjom mogu ublažiti pritisak na države ovog dijela Evrope, a koji je posljedica dolaska velikog broja migranata i izbjeglica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.