POTPREDSJEDNIK SDP-A

Mijatović: Pozivam Skupštinu Srbije i Parlament BiH da usvoje rezoluciju o Srebrenici

Usvajanje Rezolucije predstavlja civilizacijski čin, a pokazuje da je Crna Gora bez obzira na velike unutrašnje turbulencije izrasla u zrelu državu, naveo je Mijatović

Vojin Mijatović. Avaz

Piše: Fu. M.

18.6.2021

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović, nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u crnogorskom parlamentu, pozvao je i Skupštinu Srbije i Parlamentarnu skupštinu BiH da urade isto.

- Usvajanje Rezolucije predstavlja civilizacijski čin, a pokazuje da je Crna Gora bez obzira na velike unutrašnje turbulencije izrasla u zrelu državu. Sve što se dogodilo u i oko Srebrenice je definisano presudama Međunarodnog suda u Hagu koji su priznale sve zemlje bivše Jugoslavije i sa kojim sarađuju i danas - napisao je Mijatović na svom Facebook nalogu.

- Genocid koji je počinjen ne može nikom biti na ponos već velika neizbrisiva sramota ali pojedinaca i nikako jednog naroda, naglasio je Mijatović.

Status Vojina Mijatovića. Printscreen

Negiranje genocida je anticivilizacijski čin i sa tim se mora prekinuti. Nova generacija političara mora prihvatiti teret prošlosti i krenuti napred to je jedini ispravan put. Srpski političari u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, moraju pokazati ljudsku zrelost i reći da, genocid je počinjen, neka odgovaraju oni koji su ga planirali i počinili i da se više nikada i nikome ne dogodi - navodi Mijatović.

Bošnjački političari u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini trebaju uraditi sve da se počinjeni genocid ne zaboravi, ali i da prestanu isti da koriste u političke shvrhe jer bošnjački narod je mnogo veći i ima mnogo više da ponudi regionu od korištenja genocida u Srebrenici u političke svrhe, smatra Mijatović.

- Čestitam Crnoj Gori na činu usvajanja Rezolucije, a pozivam Skupštinu Republike Srbije i Parlamentarnu Skupštinu BiH da usvojimo istu Rezoluciju i time pokažemo da smo zreli i odgovorni ljudi, da zatvorimo jedno poglavlje naše teške istorije, a otvorimo poglavlje života i zajedničke budućnosti - naveo je Mijatović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.