DONACIJA EU

Skočibušić kontra Novalića: Kinezi još nisu potpisali ugovor za nabavku 500.000 vakcina

Već neko vrijeme osiguravamo medicinsku opremu i vakcine, izjavio Satler u Mostaru

Satler: Ostajemo uz BiH. M. Smajkić

Piše: M. Sm.

18.6.2021

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, Johan Satler (Johann Sattler) danas je u prisustvu ministrice civilnih poslova BiH, Ankice Gudeljević, uručio vrijednu medicinsku pomoć Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

Riječ je o pet uređaja visokoprotočnih nazalnih kanila koje služe za opskrbu kisikom respiratorno ugroženih bolesnika, a koji se mogu kombinirati s respiratorima, ali i upotrebljavati neovisno u jedinicama za  intenzivno liječenje.

Njihova vrijednost je 50.000 KM, a nakon ove donacije uručeno je 5.850 doza Pfizerovih vakcina Zavodu za javno zdravstvo (ZJZ) Federacije BiH.

Sve su to pokazatelji, izjavio je Satler u ZJZ F BiH, da je Evropska unija  uz Bosnu i Hercegovinu, kao svoju buduću članicu.

- Ovo pokazuje da je EU uz Bosnu i Hercegovinu. Već neko vrijeme osiguravamo medicinsku opremu i vakcine. Sveukupno, ponudili smo 20 miliona eura za tu namjenu, sedam miliona eura za medicinsku opremu, a 13 miliona eura je na stolu za vakcine.


Gudeljević: Dva izvora. M.Smajkić

Što se tiče vakcina, ovih 5.850 je dio šire isporuke EU otpočete prije mjesec, a  svekupno  preko 214.000 vakcina bi trebalo biti isporučeno u BiH do avgusta.  Značajno je i da proces vakcinacije bude kontinuiran, ali i potrebno je ići s nabavkama vakcina  kako bi postigli 50 do 60 posto vakcinisanog stanovništva i omogućili kolektivni imunitet-naglasio je Satler.



Dr. Skočibušić: Poslali originale. M.Smajkić

Gudeljević je uz zahvalu na podršci EU,konstatirala da u BiH stižu redovno stižu određene količine vakcina, priznavši da je riječ o malim količinama.

- Dva izvora iz kojih dobivamo cjepiva su COVAX mehanizam i EU4Health. No, cjepivo nam dolazi kontinuirano, svake srijede je to, izmđeu, 10.i 12.000 - kazala je Gudeljević.

Upitana za pregovore s Pfizerom, ona je navela kako su, zapravo, obavljeni prvi informativni razgovori te da se za to čekao termin još od januara.

- Razgovarali smo općenito o zakonskoj mogućnosti da se sklopi direktan sporazum sa proizvođačem. Prezentirali smo zakon o jabvnim nabavkama koji je striktan i naše zakonodavstvo i sada čekamo da nam kažu svoje uvjete i na koji su način spremni dalje razgovarati s nama - kazala je Gudeljević novinarima.



Danas pred ZJZ F BiH u Mostaru. M.Smajkić

Dr. Siniša Skočibušić, v.d. direktora ZJZ F BiH potvrdio je, na naš upit, da proizvođači vakcina „Sinopharm“ iz Narodne Republike Kine još nisu stavili svoj potpis na ugovor za nabavku 500.000 doza koje namjerava kupiti Vlada F BiH.

- S naše strane je ugovor potpisan i mi smo originale poslali u Kinu. Sada očekujemo da oni potpišu, a kada to urade, mi moramo čim prije uplatiti. Nakon uplate je predviđeno da prvi kontingent ide za pet dana. Dakle, čekamo da nam vrate potpisani ugovor - kazao je on.

Zbog klauzule tajnosti, ponovio je, ne može iznijeti informaciju koliko će koštati nabavka ovih vakcina.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.