NA LICU MJESTA

Ročište za određivanje pritvora Alisi Mutap: Tražili su doktore koji će napisati "amnezija" da bi nekoga zaštitili

Također tužilac Hasanspahić je kazao da je Ožegović prema izjavi svjedoka imao umijeće da manipulira videonadzorom odnosno da je znao izbrisati snimke

Admir Aljimi

S privođenja Alise Mutap

Foto: Radiosarajevo


Pred Tatjanom Kosović sudijom za prethodni postupak Suda BiH danas je održano ročište za određivanje mjere pritvora Alisi Mutap Ramić, bivšoj djevojci ubijenog Dženana Memića koja je bila s njim kobne noći 8. februara 2016. kada je smrtno povrijeđen.

Uz nju danas je raspravljano i o pritvoru Muameru Ožegoviću, recepcioneru hotela "Crystal" na Ilidži, te Nebojši Veljoviću i Nedžadu Hrvatu policajcima DKP BiH.

Inače, tokom istrage Mutap se pravdala da ima amneziju te da o Dženanovom povređivanju ne zna ništa, ali je mladićeva porodica tokom petogodišnje borbe za pravdu prikupila niz dokaza da ne govori istinu, a što je rezultiralo njenim hapšenjem.

Za Ožegović se sumnja da je učestvovao u brisanju snimaka s kamera videonadzora na hotelu, a na kojima su navodno bile zabilježene osobe koje su učestvovale u zataškavanja ovog mučnog slučaja.

Devet svjedoka zatražilo zaštitu

S druge strane policajci Veljoviću i Hrvat radili su na osiguranju objekata stranih ambasada te su kobne noći naišli na Alisu i povrijeđenog Dženana.

Oni su svojom kasnom reakcijom i netačnim informacijama doprinijeli da se istraga odvede u potpuno suprotnom smjeru.

Osumnjičeni su se na početku  ročišta predstavili, kazali šta su po zanimanju, te su kazali na kojim adresama žive. 

Mutap je tako kazala da je neosuđivana, da nema nadimak i da je završila Srednju grafičku školu. Ožegović je naveo da je završio gimnaziju i da je oženjen te je otac dvoje djece bez ranijih osuđujućih presuda.

Hrvat koji radi u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH kazao je da je diplomirani kriminalista i da nije osuđivan, a njegov bivši kolega Veljović kaže da je penzioner od nove godine i da ima BiH i srbijansko državljanstvo. 

Tužioci Ćazim Hasanspahić i Dubravko Čampara detaljno su obrazložili opće i posebne pritvorsku razloge. Hasanspahić je naveo da se u ovom predmetu radi o očito fingiranju i podmetanja dokaza.

- Ranije smo najavljivali proširenje istrage i dalje radimo na otkrivanjnu novih osumnjičenih i njihovih saučesnika. Ovdje se radi o fingiranju i podmetanju dokaza. Pritvoreni Zijad Mutap i Hasan Dupovac su platili da se Renault Clio koji nema veze s istragom doveze i da se podmetne. Podsjećam i da iz KCUS-a nije izuzeta krvava majica Alise Mutap. Niz dokaza je uništio Dupovac. On je izuzeo snimke sa kamera više od 10 videonadzora i nikada ih nije zadokumentovao i predao u MUP KS. On je na licu mjesta bacio i komade stakle da bi se fingirala saobraćajna nesreća. Podmetanje i uništavanje dokaza je plod organiziranog rada koji je za cilj imao da nikada ne saznamo kako je stradao Dženan Memić. Također, više svjedoka potvrdilo je da su snimci s kamera videonadzora hotela "Crystal" na Ilidži postojali. Policajci N.B i E. K. koji su dolazili da izuzmu snimke potvrdili su da je Ožegović kazao da postoje snimci. Ali, dolazi do nestanka struje prilikom izuzimanja. Oni su potvrdili da postoji više kamera na hotelu i da je pokrivena njima i Velika aleja i da se u kritično vrijeme tu vide počinilac i vozilo interesantno za istragu. Vratili su se 22. februara 2016. godine, zatekli su Ožegovića na recepciji, ali ne snimke. Nema struja mozak da izbriše snimke. Vještaci SIPA-e utvrdili su da nestanak struje nikako nije moglo utjecati na brisanje snimaka jer je ostali materijal prije 8.9.10. i 11. februara 2016. od prije i poslije događaja ostao na hard disku. Dakle potvrđeno je da je snimak namjerno izbrisan - kazao je Hasanspahić.

Također tužilac Hasanspahić je kazao da je Ožegović prema izjavi svjedoka S. Č. imao umijeće da manipulira videonadzorom odnosno da je znao izbrisati snimke.

- Kritične noći Mutap je primljena u KCUS, a doktorica koja ju je primila a koja je svjedok u ovom predmetu navela je da je ona bila svjesna, orijentisana i komunikativna te je otpuštena na kućno liječenje. Doktor Hamza Žujo je vještačio njenu povredu za koju je rekao da je lakša te stoga ne postoji mogućnost amnezije jer nema potresa mozga. Što se tiče Hrvata i Veljovića svjedok E.D. je potvrdio da su dežurnom operativnom porijavili da je jedna osoba povrijeđena, a da Dženana nisu ni pomenuli. Tek nakon pola sata utvrdili su da je i mladić povrijeđen. To je neblagovremeno. Tek nakon pola sata obaviještava se i druga ekipa Hitne pomoći. Trebamo se upitati da li je to bilo kasno za Dženanai to potvrđuju i drugu svjedoci i ekipa Hitne pomoći - pojasnio je Hasanspahić.

S druge strane tužilac Čampara naveo je da je devet svjedoka zatražilo zaštitu.

Institucije sistema zataškavale činjenice

- Ovo je osjetljiva faza postupka i zbog toga nismo dostavili sve dokaze odbrani. Nezabilježeno je da neko dođe u KUM i doktor kaže da je orijentiran i stabilan te da ide kući, automatski nema amnezije. Zašto je vršen pritisak na doktore da napišu u nalazu da je amnezija u pitanju. Doktori na to nisu pristali. Rađeno je to da se neko zaštiti, da se ne otkrije počinilac zločina. Imamo 8. februara snimak, u petak nestaje struje, a u ponedjeljak nema snimaka, to je urađeno da se neko zaštiti. Oni su otišli i korak dalje. Tražili su nove doktore koji će napisati da se radi o amneziji. Alisa je policajcima DKP-a koje je zaustavila kobne noći rekla i kako se zove i u koju školu je išla i koje tablete pije, dakle ovdje je sve jasno. Ovdje su institucije sistema zataškavale činjenice u ovom predmetu i skrivali izvršioce. Ako ovi osumnjičeni budu na slobodi imat ćemo anarhiju. Alisin otac Zijad koji je došao na lice mjesta pričao je gluposti policajcima. Kako mu je auto ukradeno, a ne prilazi povrijeđenoj kćerki. To je uradio zato što se ranije čuo s njima. To su nemoguće stvari - naveo je Čampara.

Tužilac Hasanspahić najavio je da će u roku od 30 dana biti podignuta optužnica u odnosu na dosadašnje uhapšene, ali da se istraga nastavlja u odnosu na nove osumnjičene koji tek trebaju biti privedeni.

Odbrane su se usprotivile određivanju pritvora za osumnjičene te su svi spremni da se njihovim klijentima odrede najstrožije mjere zabrane.

- Molimo vas da shvatite situaciju i da našoj klijentici odredite mjere zabrane - naveo je Goran Dragović, branilac Alise Mutap Ramić.

Sutkinja Kosović izričito je zabranila da se s ročišta objavljuju informacije o trenutnom zdravstvenom stanju Alise Mutap.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na