TRAŽI PODATKE

Stanivuković: Kome je isplaćeno 800.000 KM za projekat koji nije realiziran?

Još prije dvije godine sam upozoravao da je projekat osam puta skuplje plaćen, kazao je

Draško Stanivuković. Arhiv

A. K.

18.6.2021

Gradonačelnik Banja Luke, Draško Stanivuković, zatražio je od nadležnih ministarstava i firmi podatke o tome da li je i kome uplaćeno 800.000 KM za projekat e-Beba, koji ni nakon dvije godine nije realiziran.

Gradonačelnik je od Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacione tehnologije u Vladi Republike Srpske, koje je glavni nosilac projekta zatražio detalje o realizaciji projekta, te informaciju da li je i kome novac isplaćen. 

Istraživanje afere

Također je zatražio i od Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, te UКC Republike Srpske, kao i firme Prointer.

- Još prije dvije godine sam upozoravao da je projekat osam puta skuplje plaćen, ali nisam ni slutio da će realizacija krenuti tek dvije godine nakon što bude isplaćen. Tek kada su mediji, počeli da istražuju ovu aferu i postavljaju pitanja, pojavila se informacija da će projekat biti realizovan u avgustu, ali i dalje ćute o tome kako je i kome je isplaćeno 800.000 КM građanskog novca - rekao je Stanivuković.


Lažne tvrdnje

Podsjećamo da u resornom ministarstvu kažu da su tvrdnje o neizvjesnosti njegove realizacije i finansijske konstrukcije koja je pratila proces javne nabavke lažne i kao takve sračunate na sabotažu ovog značajnog poduhvata. 

– Projekat "eBeba" je definisan i pokrenut 2019. godine, kada je u skladu sa zakonom okončana i procedura javne nabavke. Odmah po okončanju procedure pristupilo se implementaciji, ali je ista u konačnici kasnila zbog okolnosti koje su uzrokovane pandemijom koronavirusa tokom 2020. godine – naveli su u ministarstvu, te naglasili da je promocija projekta zakazana za 23.6.2021. godine u bolnici „Sveti apostol Luka” u Doboju, piše Srpska.info.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.