PREDSJEDNIK HRVATSKE

Milanović o Hrvatima u BiH: "Njihova domovina je BiH onako kako je zacrtana prije 26 godina"

Lider HDZ-a Dragan Čović se zahvalio Milanoviću

Milanović:. Željko Lukunić / PIXSELL

N. Aj.

19.6.2021

Svečanom akademijom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, Hrvatska matica iseljenika obilježila je u petak navečer 70. godišnjicu rada, te je tom prilikom predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović pozvao na zajedništvo oko statusa Hrvata u BiH.

Milanović je u obraćanju pozvao na zajedništvo oko ključnih stvari, istaknuvši da je to u određenoj mjeri danas status Hrvata u BiH.

"Malo dobrih, pravih ljudi"

- Njihova domovina je BiH onako kako je zacrtana prije 26 godina jednim međunarodnim ugovorom kojega je Hrvatska potpisnica i kojega će se u dobroj vjeri pridržavati - rekao je Milanović.

Naglasio je i velike šanse da se Hrvatsku danas pozicionira među najnaprednije države Evrope, "tamo gdje nikada nije bila, ali gdje joj je mjesto".

Osvrnuo se i na historiju istaknuvši da je hrvatska nacija bila san čija je realizacija ovisila o "malo dobrih, pravih ljudi" koji su se oko te ideje okupili u određenom povijesnom trenutku.

Hrvatska matica iseljenika je institucija koja predstavlja "čvrst i siguran most s domovinom" za oko 3,5 miliona Hrvata i njihovih potomaka širom svijeta, rečeno je na svečanoj akademiji na kojoj je uz Milanovića sudjelovao i lider HDZ-a Dragan Čović.

Pozitivne promjene

 Čović je zahvalio Milanoviću što "ovih dana vrlo glasno govori o ulozi hrvatskog naroda u BiH".

- Mi smo ponosni da imamo Hrvatsku kao svoju domovinu, ali isto tako nećemo se odreći BiH kao naše domovine. Nas je 15 posto u BiH, ali smo kao najmalobrojniji i najvrjedniji. Mi smo predvodnici svih pozitivnih integracijskih procesa u BiH - poručio je Čović. 

Zahvalio je zvaničnicima u Republici Hrvatskoj na ohrabrenju da Hrvati u BiH očuvaju svoju ravnopravnost kao konstitutivni narod i osiguraju legitimno predstavljanje na svim razinama vlasti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.