BOSANSKA GRADIŠKA

Međunarodni sajam kolekcionarstva i antikviteta: Od "Avaza" do ručno napravljenog oružja

Kolekcionari iz čitavog regiona izložili su na hiljade eksponata

Piše: B. Grgić

19.6.2021

Sa sajma. B. GRGIĆ

Na ljetnoj sceni Kulturnog centra u Bosanskoj Gradišci kolekcionari iz čitavog regiona izložili su na hiljade eksponata. 

Alen Mešić, predsjednik Kluba ljubitelja istorije „Denarius“, kao domaćin je prezadovoljan.

- Svoje eksponate izložili su naši prijatelji iz cijele BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije. Korona nam je bila pomrsila račune, ali nakon popuštanja mjera svi smo prezadovoljni - rekao je Mešić.

Saša Đukić, kolekcionar iz Banja Luke, predstavio je svoju bogatu hemerotečku izložbu. Dominiraju prigodni isječci iz "Dnevnog avaza", potom iz "Nezavisnih novina", specijalizovanih listova i časopisa, rijetkih brošura.

- Posebno me zanima kulturna baština BiH, sve što je u štampanom obliku. Sakupljam novine, propagandni materijal, časopise, knjige, ali druženje je ipak najvažnije - rekao je Đukić, pokazujući specijalno pripremljenu zbirku sa kulturnim dešavanjima iz Bosanske Gradiške.

Današnji sajam obilježili su i filatelisti i numizmatičari, te kolekcionari replika automobila, starih knjiga, gramofonskih ploča, raznih predmeta.Uporedo sa sajmom održana je i revija automobila oldtajmera.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.