SLUČAJ DŽENAN MEMIĆ

Ifet Feraget za "Avaz": Odluka o pritvoru za Alisu Mutap je bila očekivana, sljedeći su tužioci

Nadam se da ćemo u narednih mjesec dana dati odgovor na čitav niz pitanja, počev od Alisine amnezije, kaže Feraget

Feraget: Alisa Mutap je lagala na Sudu. Avaz

Piše: B. Cerić

19.6.2021

Sud BiH prihvatio je prijedlog Tužilaštva BiH i odredio jednomjesečni pritvor Alisi Mutap i Muameru Ožegoviću. Dva policajca Nedžad Hrvat i Nebojša Veljović pušteni su uz mjere zabrane da se brane sa slobode.

Advokat Ifet Feraget koji se pet godina zajedno s Murizom Memićem i Arijanom Memić bori za pravdu i pronalazak ubica Dženana Memića, u izjavi za portal „Avaza“ kazao je da je ovakva odluka Suda za njega bila očekivana:

- Odluka i pritvoru je očekivana, a što se tiće same Alise Mutap i ona uživa sve blagodeti pretpostavke nevinosti. Međutim pritvor nije kazna, pritvor se ne određuje nekome ko je kriv nego nekome u odnosu na koga postoji osnovana sumnja da je mogao izvršiti ili kako kaže Evropski sud da postoje činjenice i informacije koje bi zadovoljile objektivnog posmatrača da je počinjeno krivično djelo. Nije čak ni bitna priroda tog krivičnog djela, bitno je da se radi o kriminalnom ponašanu iz Krivičnog zakona i zbog toga je Alisi određen pritvor jer postoje dokazi o osnovanoj sumnji. Ja sam to očekivao, na ovome radim više od pet godina, nadam se da ćemo u narednih mjesec dana dati odgovor na čitav niz pitanja počev od Alisine amnezije- konstatira Feraget



- Alisa je lažno svjedočila na Sudu da se našla s Dženanom u devet sati. To nije tačno našli su se u 9:25 sati. Nisu došli u Veliku aleju u 22:30 sati, došli su u 21:30 sati. Ona je svjesno krala tih sat vremena, Dženan je napadnut prije deset sati, očigledno je bilo potrebno vrijeme da se sinhronizuju svi ti potezi kako bi se slučaj prikazao kao saobraćajna nesreća koja nikada nije desila. I sve ovo što radimo, svih ovih godina bilo je na stolu kod Dalide Burzić i sad se postavlja pitanje odgovornosti i njene i svih tužilaca koji su radili na ovom slučaju i sasvim sigurno da tužioci Kantonalnog tužilaštva moraju biti procesuirani, kaže Feraget.

- Smatram da je logično da sljedeći budu tužioci i vještaci, to su bitne karike u tom lancu, a vidimo da je lanac pukao. Vidjet ćemo koje će poteze vući Tužilaštvo BiH- zaključio je Feraget


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.