BOLNA SJEĆANJA

Zbog hrabrosti žena Foče otvoren put ka kažnjivosti zločina silovanja širom svijeta

Pred salom Partizan, koja je do rata bila ali i danas je mjesto okupljanja mladih sportista, položeno je cvijeće

Al. B.

19.6.2021

Zehra Murguz - Avaz
Zadržavanje na trgu - Avaz
Staša Zajović - Avaz
Skup ispred sale Partizan - Avaz
Šetnja ulicama Foče - Avaz
+1

Mnogo veći broj prisutnih nego prethodnih godina obilježio je u Foči Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja nasilja u ratu. Preživjele žrtve zločina u ovom gradu posjetile su Karamanovu kuću i sportsku salu Partizan, u kojima su tokom rata bile zatočene, mučene i silovane zarobljene žene i djevojčice. Zločini u Foči razlog su što je Haški tribunal, presudom protiv Zorana Vukovića, Radomira Kovača i Dragoljuba Kunarca iz 2001. godine, po prvi put u historiji međunarodnog prava silovanje i seksualno ropstvo u ratu svrstao u zločin protiv čovječnosti.

Zehra Murguz jedna je od žrtava zločina u Foči i danas je boli svaka posjeta ovom gradu.

- Sva sjećanja su teška. Teška su sjećanja na majku koja gleda svoju djevojčicu od 12 godina kako je zločinci zlostavljaju, kad djevojčica gleda kako zlostavljaju njenu majku, a jedna drugoj ne mogu pomoći. Zato je danas zaista teško biti ovdje – kaže Murguz.



Za silovanje nema opravdanja

Pred salom Partizan, koja je do rata bila ali i danas je mjesto okupljanja mladih sportista, položeno je cvijeće. Iz Udruženja žrtava „Foča 92-95“ još jedanput su apelirale da im se dopusti izgradnja spomenika žrtvama zločina u ovom gradu.

- Silovanje je zločin koji nema opravdanje. Danas smo na mjestu najtužnijih zbivanja svjetske historije. U ovoj sali nekadašnjeg sportskog društva Partizan bile su zatočene, mučene, silovane, ubijane, prodavane kao roblje, djevojčice, djevojke i žene Bošnjakinje – podsjetila je predsjednica Udruženja, Halida Konjo Uzunović.

Ona je podsjetila da je Foča danas grad sa muralima posvećenim Ratku Mladiću i Draži Mihailoviću, ali i grad gdje je započet projekat izgradnje hidroelektrane Buk Bijela kojim bi se, kako se pretpostavlja, mogli sakriti tragovi zločina. – Postoje osnovane sumnje da se na tom lokalitetu nalaze posmrtni ostaci naših najmilijih. Podsjećamo da su na lokalitetu Buk Bijela 2006. godine pronađena 43 posmrtna ostatka naših najmilijih, uglavnom mladih. Pozivamo Tužilaštvo BiH i predstavnike međunarodne zajednice da ne dozvole uzurpaciju zemljišta na lokalitetu Buk Bijele – poručila je Konjo Uzunović.

Brojne delegacije, a među njima i potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, te bošnjačke zajednice u Foči položile su cvijeće ispred zgrade „Partizan“, a potom s mosta u Ćehotinu bacile cvijeće. Šetnjom kroz grad poručeno je da zločini nad ženama u ratu neće biti zaboravljeni, a skup je završen učenjem dove u Aladža džamiji.


Podrška iz Beograda

Sa ženama Foče i BiH ponovo su bile „Žene u crnom“ iz Beograda. Staša Zajović podržala je zahtjeve žena Foče i BiH da krivci budu kažnjeni, a mjesta stradanja trajno obilježena.

- Nadamo se da će se situacija u Srbiji promijeniti budući da rastu neke mlade generacije koje vrše pritisak na institucije Srbije da prizna zločine počinjene u naše ime i da prizna zločine silovanja, jer je Srbija jedina zemlja u regionu koja to nije učinila. Za nas je veliki podsticaj hrabrost i upornost žena Foče, koje su preživjele ratni zločin silovanja, ali i čitave BiH. Zahvaljujući njihovim naporima Haški tribunal je prvi put u istoriji međunarodnog pravosuđa ustanovio ratni zločin silovanja i prokrčio put za borbu za kažnjivost zločina silovanja širom planete – istakla je Zajović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.