OSAM MUČNIH MJESECI

Vasković o Stanivukoviću: On je diletant, nije dorastao funkciji gradonačelnika

Nevjerovatno zvuči, ali taj nedorasli dečko nije u stanju da dovrši do kraja niti jedan posao koji je započeo, kazao je Vasković

Draško Stanivuković. Arhiv

A. K.

19.6.2021

Novinar Slobodan Vasković osvrnuo se u svom blogu na rad gradonačelnika Banja Luke, Draška Stanivukovića, za kojeg smatra da nije dorastao funkciji koju obavlja, a kamoli funkciji predsjednika bh. entiteta Republika Srpska. 

Njegov tekst prenosimo u cijelosti:

1.

Sastavni dio političke kulture je da se novoj vlasti da određeno vrijeme kako bi pokazala šta zna. Uobičajeno je da se prva ocjena kvaliteta rada nosilaca javnih funkcija daje po proteku prvih 100 dana mandata. Ja sam u konkretnom slučaju bio nešto fleksibilniji, pa sam za davanje prve ocjene rada Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banja Luke, sačekao da prođe osam mjeseci. Moram priznati da je tih osam mjeseci za mene bilo poprilično mučno.

2.

Već petnaest godina u kontinuitetu kritikujem Crvenu Sektu. Nemam namjeru stati sa tim, jer su Milorad Dodik i njegovi Sektaši srpski narod u Republici Srpskoj doveli na ivicu biološkog nestanka. Međutim, ta činjenica ne znači da Opozicija ima moju blanko podršku. Upravo suprotno, onoga momenta kada Opozicija postane Vlast, kao što je to slučaj u Banjaluci, njen rad postaje predmet preispitivanja, kako od drugih, tako i od mene.

3.

Crvena Sekta je vladala Banja Lukom 22 godine. Upotrijebio sam izraz „vladala“, iako bi primjerenije bilo upotrebiti sintagmu „harala u maniru najgorih drumskih razbojnika“. U kojoj mjeri su građani Banje Luke bili ogorčeni Sektašima, najbolje govori činjenica da su za gradonačelnika izabrali Draška Stanivukovića.

4.

Radilo se o klasičnom glasanju „protiv“ Crvene Sekte, u kojem je najteže stradao Igor Radojičić. Doduše, on nije bolje ni zaslužio, jer je njegov četvorogodišnji mandat ostao upamćen po beskičmenjaštvu i proganjanju članova grupe „Pravda za Davida“.

5.

Radojičić je pretrpio težak poraz, jer je Sekta pretjerala u svim segmetima vladanja/pljačkanja i pojavio se Stanivuković koji je djelovao drugačijim i obećavao da će se zaista posvetiti borbi protiv kriminala, protiv brojnih Sektaških tajkuna i njihovih meža. Ništa od toga se nije desilo, osim manipulacije: Nije ispunjeno čak ni obećanje o rušenju dijela noćnog kluba "Kajak", banjalučke Sodome i Gomore, čiji se jedan dio nalazi na gradskom građevinskom zemljištu, koje je uzurpirao Mile Radišić Klen. Činjenica je da Stanivuković ima protiv sebe skupštinsku većinu koja ga opstruiše, ali bez obzira na to očekivalo se da on ne uzmiče pred njima i da ono što pokrene dovede do kraja. Kao što je to slučaj sa "Kajakom". Pokrivanje neuspjeha sa ljubavi prema konjima je tek još jedna poza; Uz to, Stanivukovićev konj je smješten na Čokorskim poljima, a o njemju svakodnevnu brigu vodi banjalučki tajkun Milutin Jović. Taj isti Jović je dugo godina bio Crveni tajkun, da bi pred lokalne izbore postao vrlo blizak Stanivukoviću.


Beskorisniji kabinet od Radojičićevog

6.

Vratimo se na ocjenjivanje dosadašnjeg rada Stanivukovića. Iako sam bio vrlo strpljiv i sačekao punih osam mjeseci, moram priznati da sam već u prvih mjesec dana njegovog mandata bio svjestan o kakvoj ocjeni će se raditi. Naravno, radi se o čistoj nuli.

7.

Svojevremeno sam žestoko kritikovao narcisoidnog Radojičića zbog zapošljavanja ličnog fotografa u Gradsku upravu. Umjesto da istom da otkaz, Stanivuković je odmah po preuzimanju vlasti prigrlio tog istog fotografa, te time pokazao ne samo da je podjednako samozaljubljen poput Radojičića, nego i da ima namjeru četvorogodišnji mandat protraćiti “hvatajući najbolje foto kadrove”. Nažalost, to se ubrzo i potvrdilo, jer Stanivuković ne propušta da „uhvati dobar kadar“ čak ni na grobljima, što zaista djeluje morbidno.

8.

Idemo dalje. Nakon što je aminovao Radojičićevog fotografa, Stanivuković je prešao na sastavljanje svog „briljantnog“ kabineta. Koliko god se to činilo nemogućim, on je uspio da skroji još beskorisniji kabinet od onog Radojičićevog. Radojičić je svoj kabinet popunio teškim kompleksašima, koji su prvu polovinu radnog vremena trošili na ulizivanje Šefu, a preostalu polovinu pljačkajući javni novac. Što se tiče Stanivukovića, on je svoj kabinet sastavio od nekakve dječurlije, bez ikakvih referenci. Jedan od tih Stanivukovićevih „wunderkind balavaca“ je Bojan Kresojević, poznat po propalom projektu „Keno“. Ovdje treba postaviti i pitanje: Zašto je Stanivuković za najbližeg saradnika izabrao lice koje je poznato kao vrlo blisko SNSD-u? O smijenjenom Saši Čekrliji i slučaju „roštiljnica Obeliks“ bolje i da ne pišem.

9.

Pitanje kabineta je vrlo važno pitanje, jer od kvaliteta najbližih saradnika po pravilu zavisi i kvalitet rada gradonačelnika. U Stanivukovićevom slučaju je to pitanje presudno, jer je samo sa kvalitetnim i ozbiljnim saradnicima, stručnim osobama, mogao da pokrene stvari naprijed.

10.

Stanivuković je kroz osam mjeseci uspio da od sebe otjera sve čestite opozicionare. Najbolji primjer je Jelena Trivić, koja je u kampanji maksimalno podržavala Stanivukovića. Očigledno je da Stanivuković u svojoj blizini ne trpi ljude koji su kompetentniji od njega. Trivićeva se do sada nije oglašavala po pitanju Stanivukovićevog rada, iako bi po tom pitanju, duboko vjerujem, mogla mnogo toga da kaže.


Vukanović "pukao"

11.

Nešto lošijih živaca od Trivićeve bio je Nebojša Vukanović. On se suzdržavao nekoliko mjeseci, a onda je „pukao“. On je javnosti objelodanio da je Stanivuković narcisoidni makijavelista koji je "izdao sve svoje saborce" i zloupotrijebio ih, te da njegova, Stanivukovićeva, riječ ne vrijedi ni pišljivog boba. Za razliku od Stanivukovića, za Vukanovića se može reći da je čovjek sa čvrstim karakterom. Upravo od njega građani očekuju da će nakon opštih izbora imati najmanje milosti prema kriminalizovanim kadrovima Crvene Sekte.

12.

Stanivuković je za samo osam mjeseci pokazao da neće birati sredstva da se dočepa apsolutne vlasti. Pri tom, on se ne libi da prigrli sav politički otpad koji otpadne od Crvene Sekte. Javno grljenje sa tipovima poput Gorana Selaka Osnovca i sličnih donedavnih ulizica Sektaša, samo potvrđuje da Stanivuković nije ništa bolji od svrgnutog Radojičića. Nije ni čudo što Stanivuković već mjesecima ćuti o slučaju otimanja zemljišta u vlasništvu Grada Banjaluka, kriminalnom aktu koji je počinila porodica Selak. Riječ je o zemljištu koje se nalazi u naselju Ada, a o tome ću tek pisati.

13.

Pređimo na najinteresantnije. Više izvora mi je potvrdilo da je Stanivuković svojim najbližim saradnicima obznanio da ima namjeru da se kandiduje za funkciju predsjednik Republike Srpske. Na stranu to što njega ne interesuje mišljenje ostatka opozicije, uključujući i njegovu matičnu stranku, on je time pokazao da ima namjeru funkciju gradonačelnika Banjaluke podrediti svojim bolesnim ambicijama. Zaista nevjerovatno zvuči, ali taj nedorasli dečko nije u stanju da dovrši do kraja niti jedan posao koji je započeo.

14.

O kakvom diletantu se radi dosta govori i podatak da je Stanivuković jednom od svojih saradnika rekao da će u slučaju da postane predsjednik Republike Srpske, kao naredni cilj postaviti „napadanje“ funkcije predsjednika Srbije. To praktično znači da Stanivuković ima namjeru da se na nekom od narednih predsjedničkih izbora u Srbiji pojavi kao protivkandidat Aleksandru Vučiću, što svjedoči o velikom višku ambicije bez ikakvog utemeljenja. Umjesto da zasuče rukave i počne zaista rješavati ogromne probleme (koje je napravila Sektaška vlast u 22 godine nemilosrdnog satiranja Banjaluke i Banjalučana), okupljajući oko sebe istinske opozicionare i kvalitetne kadrove, Stanivuković se ponaša kao da mu je funkcija gradonačelnika tek usputna stanica ka njegovim, kako on smatra, predsjedničkim funkcijama kojim nije dorastao. Na Stanivukovićevu žalost, on postaje „pročitana priča“ sve širem krugu ljudi.

15.

Na kraju, moram istaći poentu ovog teksta. Milorad Dodik i Crvena Sekta su trenutno teško uzdrmani. Ukoliko Opozicija ima namjeru da zadrži šanse da porazi Režim na predstojećim izborima, ista mora već sada, u korijenu, sasjeći bolesne ambicije pojedinaca poput Stanivukovića.

16.

Objektivno gledajući, Stanivuković nije dorastao ni funkciji gradonačelnika Banja Luke, a kamoli funkciji predsjednika Republike Srpske. Opozicija mora kao kandidata za tu funkciju da istakne ozbiljnu ličnost, koja intelektualno i moralno odudara od kandidata Režima. Već sada je evidentno da će Milorad Dodik biti kandidat Režima za poziciju predsjednik Republike Srpske, zbog čega i Opozicija mora da za tu poziciju istakne svog najsnažnijeg kandidata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.