NASTAVLJA BORBU

Nana Fata Orlović će tužiti Republiku Srpsku zbog uzurpacije imovine

Oni koji su tolike godine uzurpirali imovinu Fate Orlović morali su znati da će nakon izvršenja presude uslijediti tužba za naknadu štete, kazao je Karkin

A. K.

Fata Orlović

Foto: Arhiv


Nana Fata Orlović će tužiti bh. entitet Republiku Srpsku zbog dugogodišnje uzurpacije parcele na kojoj je bila smještena crkva. Ovo je za Politički.ba potvrdio advokat Rusmir Karkin, koji je nakon smrti svog oca advokata Fahrije Karkina preuzeo zastupanje Fate Orlović pred nadležnim sudovima u procesu izmještanja crkve iz dvorišta njene kuće u Konjević Polju.

On je kazao da je u  toku priprema tužbe protiv Republike Srpske za naknadu materijalne i nematerijalne štete porodici Orlović.

- Imajući u vidu sudske presude, posebno presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu (ECHR), postoji osnov za podnošenje tužbe za naknadu materijalne i nematerijalne štete nastale dugogodišnjom uzurpacijom parcele porodice Orlović na kojoj je bila smještena crkva.

Oni koji su tolike godine uzurpirali imovinu Fate Orlović morali su znati da će nakon izvršenja presude uslijediti tužba za naknadu štete. Tužba je dobrim dijelom već pripremljena, još je dorađujemo i nadam se pozitivnom ishodu - kazao je Karkin.

Koliki će biti iznos odštetnog zahtjeva, advokat Karkin nije mogao kazati. Također, nije mogao odgovoriti ni na pitanje da li očekuje „sudsku opstrukciju“ u ovom slučaju, ali je uvjeren da tamo, gdje postoji pravni osnov “spor mora biti pravično i na vrijeme okončan“.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na