PROMIJENIO MIŠLJENJE

Kako je Dodik nekad govorio o genocidu u Srebrenici

Ja znam savršeno dobro šta je bilo, bio je genocid u Srebrenici, rekao je Dodik 2007. godine

Piše: A. K.

19.6.2021

Milorad Dodik. Agencije

Prije dva dana Skupština Crne Gore usvojila je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, što je izazvalo burne reakcije, kako u Crnoj Gori, tako i u regionu, pišu Vijesti.me.

Nizale su se reakcije i iz bh. entiteta Republika Srpska, a među prvima se oglasio predsjedavajući Predsjedništva, i lider SNSD-a, Milorad Dodik, koji je u odnosu na 2007. godinu promijenio stav o genocidu u Srebrenici.

- Ja znam savršeno dobro šta je bilo, bio je genocid u Srebrenici. To je presudio sud u Hagu i to je nesporna pravna činjenica, kazao je u novembru 2007. godine gostujući na jednoj televiziji.

Sada je povodom usvajanja Rezolucije kazao da odluku crnogorske Skupštine doživljava kao neprijateljski čin, te da mu je neshvatljivo da se izglasa rezolucija koja još uvijek nije prošla u Bosni i Hercegovini.

- Ako Parlamentarna skupština BiH nije donijela sličan dokument, onda se postavlja pitanje zašto je to uradila Crna Gora, i postavlja se pitanje da li je to akt miješanja u unutrašnje stvari. Ako politika BiH nije mogla da dođe do konsenzusa o tom pitanju, kako je moguće da oni imaju pravo o tome da pričaju. Da li je to pranje njihove savjesti - naglasio je Dodik.

Skupština Crne Gore, kako je ocIjenio, ništa nije dokazala oko Srebrenice, ali je "dokazala da je u kontinuitetu protiv Srba i antisrpska".

- Doživljavam to apsolutno kao neprijateljski čin i ja ću znati da se odnosim prema njima i prema njihovom stavu o tome, kao i prema toj Crnoj Gori koju ta većina čini - istakao je Dodik.

Tačkom 3 Rezolucije osuđuje se "pokušaj pripisivanja odgovornosti ili krivice srpskom, bošnjačkom, hrvatskom ili bilo kojem drugom narodu za genocid, zločine protiv čovječnosti ili druge zločine, jer odgovornost može biti isključivo individualna, a nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački".

Međutim, ovako burne reakcije izostale su 2010. godine, kada je Skupština Srbije usvojila Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici.

Dodik je tada za "Vreme" kazao da izglasavanje jedne takve rezolucije nije nimalo bezazlena stvar i da je za Republiku Srpsku krajnje neprihvatljivo da Srebrenica bude mjesto na kome je jedino bilo stradanja u cijeloj Bosni, te da tako nešto neće prihvatiti u Parlamentu BiH.

- Nesumnjivo je da postoji koncept da se mi iz Republike Srpske izolujemo, odnosno da se prikažemo kao neki avanturisti ili ekstremisti, a da Srbija navodno bude ta koja će davati odgovore na neka važna pitanja - rekao je.

Nakon izglasavanja Deklaracije Dodik je za Večernje novosti kazao da ista ne obavezuje institucije i organe Republike Srpske, da je njeno usvajanje "nepotrebno i ne doprinosi rješavanju nesuglasica oko događaja iz neposredne prošlosti na prostoru bivše Jugoslavije", prenosi Danas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.