REPORTAŽA

Neum pun turista, jagma za mjesto na plaži

Neum je naš i zašto ne bismo proveli odmor na našem moru, uz ponudu koja je dostupna za svačiji džep, ističe Kurtović

M. Smajkić

Svega dva dana od službenog otvaranja turističke sezone u Neumu ovaj naš jedini grad na moru jučer je osvanuo krcat turistima.

Udarni vikend

Na plažama se tražilo mjesto više, a gosti iz Mostara, Stoca, Sarajeva, Kiseljaka, Zenice i brojnih drugih gradova širom BiH, ali i susjedne Srbije, s teškom mukom su pronalazili parking mjesto.

Turistički radnici su ovaj pretposljednji vikend u junu označili kao prvi udarni. Iako veliki broj bh. građana već odmara u Neumu, ipak je živa u termometru koja se jučer dizala vrlo visoko natjerala mnoge da spas od prvog ovogodišnjeg toplotnog vala, barem na jedan dan, potraže upravo na moru.

U tome su prednjačili Hercegovci, ali na jedan dan nije bilo teško doći Sehiji Smajić iz Sarajeva. Kako nam je rekla, s prijateljicama rado bira doći u Neum, u kojem uživa u čistom moru i obilju sunca, ali i pristupačnim cijenama.

  • Smajić: Uživa u moru i suncu

    Smajić: Uživa u moru i suncu

    Foto: Avaz


Iz Kiseljaka se sa suprugom u Neum zaputio Elmedin Begić, a tu ostaju tokom vikenda. Begić nam je rekao da im uopće nije daleko doći i često vikendom borave na bh. moru.

Za razliku od njih, Elmedin Kurtović iz Sarajeva će sa svojom porodicom, suprugom i troje djece, isto kao lani, u Neumu provesti sedmodnevni odmor.

  • Kurtović: Za svačiji džep

    Kurtović: Za svačiji džep

    Foto: Avaz


- Nama se ovdje zaista dopada. Lijepo je, ugodno. Neum je naš i zašto ne bismo proveli odmor na našem moru, uz ponudu koja je dostupna za svačiji džep - istaknuo je on.

Domaći gosti

I prve turističke brojke su obećavajuće, a, kako nam je kazao Davor Krešić, član Udruženja hotelijera Neuma, popunjenost kapaciteta u hotelskom smještaju trenutno iznosi više od 50 posto. Ima i hotela koji su ovog vikenda puni do posljednjeg mjesta.

- To je prilično dobro budući da se radi o individualnim dolascima i domaćim gostima. Iako stranih gostiju još nema toliko, mjesta za zadovoljstvo ima, jer, s obzirom na cjelokupno stanje, situacija nije loša - kazao nam je Krešić.

Govoreći o očekivanjima za juli i avgust, Krešić napominje kako je rano iznositi bilo kakve prognoze.

- Način na koji nam trenutno ulaze “bukinzi” budi optimizam - istakao je on. 

Pristojne cijene

Cijene smještaja su, uglavnom, na prošlogodišnjem nivou. U ugostiteljskim objektima cijene su kao i u ostatku BiH. Tako pizza košta 8 i 9 KM, ćevapi su 4,5 KM, doner 5 i 6 KM, tjestenina 11, rižoto 9, dok su jela od piletine 11 KM.

Više o temi Neum

DANAŠNJI DNEVNI AVAZ
Hrana će drastično poskupjeti

Više o:

Neum Plaža More Turisti
NA VRH

Podijeli članak na