PRENOSIMO

Nedžad Latić: Balijska udba, duboko grlo bošnjačkog režima! Zla krv ne miruje!

Bila mi je namijenjena sudbina mog zemljaka akademika Sulejmana Redžića kojeg su, u to sam uvjeren, ubili režimski odredi smrti , rekao je Latić

Nedžad Latić. Printscreen

Fu. M. / Face TV

20.6.2021

Bošnjački intelektualac i urednik portala "The Bosnia Times" Nedžad Latić govorio je za Face TV o svom odnosu sa Bakirom Izetbegovićem tvrdeći da su se razišli, ne zbog politike SDA ili ideologije, već zbog političkih ubistava.

Njegovo obraćanje u rubrici emisije "Face to Face", CKSK, kod Senada Hadžifejzovića prenosimo u cijelosti:

- Nakon prilično mlakih razgovora Džozefa Bajdena sa Redžepom Tajipom Erdoanom i Vladimirom Putinom koji su održani nakon vrlo prijetećih izjava koje je američki predsjednik odašiljao moćnim svjetskim autokratama sigurno će spasuti očekivanja od nove američke politike koja je najavljenja u BiH.

Ta očekivanja su se bazirala na pismima državnog sekretara Entoni Blinkena upućena bh. liderima, kao i najavljenom uredbom američke vlade kojom je zaprjećeno onima koji podrivaju stabilnost, podržavaju korupciju i slabe ljudska prava.

Tako se očekivalo da će Bajden Erdoana uvjetovati na poštivanje ljudskih prava, a o tome nije bilo ni riječi na sastanku u Ženevi. Što se tiče nas, stvari bi mogle biti još lošije, jer bi se neke američke diplomate koje su u posljednjih par desetljeća prodefilirali kroz Sarajevo trebale naći na spisku Američke ambasade za sankcioniranje jer su na indirektan način bili saučesnici u takvim rabotama sa lokalnim političarima.

Hapšenje Alise Mutap

- Posebno su imali problematičan odnos sa bošnjačkim liderima kojima su bar šutnjom odobravali i nisu ih sprječavali da čine kriminalne rabote i narušavali demokratske ideale. Pred njihovim očima, na primjer, SDA je na pretprošlim izborima ukrala pola miliona glasova bez znanja stranih diplomata, posebno američkih, nije se mogao izvršiti ovakav odabir kadrova u sudskim organima, posebno tužilaštvima.

Osim Dragana Mektića u poslijeratnom periodu uvijek su bili ministri sigurnosti iz SDA, kao i šefovi OSA-e. Zapravo se u ovom trokutu vlasti nalaze sve kriminalne radnje koje Bijela kuća želi sankcionirati.

Pošto sam osobno iskusio na vlastitoj koži sve reperkusije ovakvih kriminalnih radnji bošnjačkog režima koje su tolerirali indolentne strane diplomate, a koji se danas sufaju da podržavaju temeljne vrijednosti demokratije, kao što su nepristrasni sudovi i sloboda medija, uzimam  sebi za pravo da ovako kritički otvorim ovu temu.

S jedne strane, mogao bih likovati zbog svojih oponentskih stavova iskazanih kroz tekstove na svom portalu, kao i kroz svoje posljednje dvije knjige. Jedan od tekstova koji će, između ostalih, obilježiti moju novinarsku karijeru jeste tekst o ubistvu Dženana Memića pod naslovom "Alijin sin je ubica". Ovih dana taj tekst dobiva svoju potvrdu kroz hapšenja Alise Mutap.

Politička ubistva

- Kao što se u mojoj knjizi "Sarajevski armagedon", koju sam objavio prije šest godina, glavni lik Sabija Građević Izetbegović svakodnevno "prikazuje" pred očima građana igrajući svoju rolu po scenariju iz moje knjige, angažirajući se na taj način, rukovodio sam se geslom, da je bolje patiti zbog istine, nego biti nagrađen za laž.

Da bih izmanipuliranim bosanskim muslimanima objasnio svoj postupak, distanciranje od režima, posebno distanciranje od predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, s kojim me je vezalo dugogodišnje prijateljstvo, moram reći da se mi nismo razišli zbog politike ili ideologije SDA, već zbog političkih ubistava iza kojih po mojim ozbiljnim saznanjima stoji balijska UDBA, kako ja pežorativno nazivam "duboko grlo bošnjačkog režima"

Posljednja kafa s Bakirom

- Zaista, na posljednjoj kafi koju sam prije desetak godina popio sa Bakirom Izetbegovićem bila je ta tema. Bio sam preneražen kad sam osjetio da kroz njegova usta govori to zloguko, duboko grlo režima. Tada sam se zakleo sam sebi da više nikada s njim neću popiti kafu i održao sam obećanje. Ali, zla krv ne miruje. Bila mi je namijenjena sudbina mog zemljaka akademika Sulejmana Redžića kojeg su, u to sam uvjeren, ubili režimski odredi smrti infiltrirani u nekoj od režimskih agencija securitasa.

- Opozicioni lideri kao i mediji na nivou izjava tretiraju ovu problematiku i nikad tome nisu posvetili istraživačke tekstove. Da li zbog straha ili neznanja izbjegavaju ući u bitku sa režimom na ovom nivou nije ni važno. Važno je da zbog toga imaju izborne rezultate koji su ispod nivoa općeg nezadovoljstva narodnih masa.

A upravo zbog tog nezadovoljstva, kojeg su narodne mase iskazale kroz demonstracije februara 2014., Izetbegović je našao razlog da militarizira  stranku formirajući  stranačke falange, regrutirane od kriminogenih ratnih komadanata potim uhode koje je regrutirao od stranačkih uhljeba i armiju zloglasnih botova koji su preplavili društvene mreže. 

Ostrašćena politika SDA

- Zbog paljenja dijela zgrade Predsjedništva BiH u vrijeme demonstracija, sigurnosni organi poput Federalne uprave policije i režimski mediji okvalificirali su demonstracije pokušajem državnog udara. To je Izetbegoviću poslužilo kao izgovor i opravdanje pred međunarodnim diplomatama, koji su se i sami bili prestravili od žestine narodnog bijeska iskazanog tokom demonstracija.

Zbog straha koji je zavladao među građanima od takvih militantnih stranačkih falangi zemlju je napustilo desetine hiljada mladih ljudi posebno nebošnjaka, što se vidno osjeti u samom Sarajevu. Zato zluradi komentatori, kolumnisti koji tvrde da je definitivno srušen mit u Sarajevo upravo baziraju svoje stavove na ovako ostrašćenoj politici SDA. 

- Pošto u totalitarnim režimima tačno znate ko vlada vama, a u slobodnim demokratijama pravi se vladari kriju iza lažnih marionetskih vlada, ne mogu se oteti zaključku da to nije slučaj i  sa bošnjačkim režimom. Jer u totalitarnim režimima zatvaraju i ubijaju novinare zbog otkrivanja nezgodnih istina o moćnicima. A u slobodnim demokratijama tuže i ubijaju novinare zbog otkrivanja nezgodnih istina o moćnicima. A svi ostali novinari skaču na društvenim mrežama kako bi rekli da je to zaslužio. Takav vam je slučaj bio sa mnom. Sve to prolazi jer u totalitarnim režimima niste slobodni, a da znate, a u slobodnim demokratijama niste slobodni, a to ne znate – zaključio je Latić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.