SUD BiH

Video / Ročište uhapšenom Denisu Prciću: Gdje su dokazi da je Osmica bio student

Mehmedagić stekao krivotvorenu diplomu Visoke stručne spreme sa kojom je imenovan i vršio dužnost generalnog direktora OSA-e

Miralem  Aščić
Piše: Miralem Aščić

Sud BiH prihvatio je prijedlog Tužilaštva BiH i odredio jednomjesečni pritvor uhapšenom Denisu Prciću, osnivaču i vlasniku Američkog univerziteta u BiH. Pritvor je određenoj i njegovoj saradnici Melisi Belkić-Mujkanović. Njen suprug Emir Mujkanović uz mjere zabrane branit će se sa slobode.

Oni su, podsjećamo, uhapšeni u Tuzli prije tri dana. Prcić se sumnjiči da je omogućio nezakonito sticanje diplome direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću. Tokom pretresa Univerziteta pripadnici MUP-a TK nisu pronašli nijedan dokaz da je Mehmedagić ikada bio student na ovoj ustanovi. No, on je ovu diplomu koju je predao Komisiji za nadzor nad radom OSA-e proglasio tajnom.

Ovu informaciju jučer je na ročištu potvrdio i tužilac Oleg Čavka. On je rekao da je Mehmedagić stekao krivotvorenu diplomu Visoke stručne spreme sa kojom je imenovan i vršio dužnost generalnog direktora OSA, iako njegova stvarna stručna sprema, VŠS Pravnog fakulteta u Sarajevu nije dovoljna za imenovanje.

- Mehmedagić je na ovaj način nezakonitim vršenjem dužnosti ostvario imovinsko-pravnu korist u iznosu većem od 100.000 maraka napisao je u prijedlogu za određivanje pritvora Čavka.

Inače, Čavka je jučer potvrdio ranije navode „Avaza“ da je Prcić uz pomoć saradnika istrgnuo originalnu stranicu iz registra ovog fakulteta te da je naknadno ubačeno i dopisano ime Osmana Mehmedagića. Grafolog koji je utvrdio nelogičnosti je stalni sudski vještak Ismet Katana.

Više o temi Denis Prcić

DANAŠNJI DNEVNI AVAZ
Osmica ukrao diplomu, pritvor za Prcića
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na