PRAKSE OSTAJU ISTE

Zavod zdravstvenog osiguranja TK prekršio Zakon o javnim nabavkama i Zakon o konkurenciji

Raspisanim javnim pozivima se drsko i bahato eliminira pravo pacijenta na izbor ljekara i izbor ustanove u kojoj će se liječiti, kazao je Vahid Čamdžić

Zavod zdravstvenog osiguranja TK. E. Skokić

E. Skokić

21.6.2021

Može se vlast u Tuzlanskom kantonu mijenjati po vertikali i/li horizontali, ali uvriježene prakse ostaju iste. Primjera je mnogo, a najslikovitiji dolazi iz Zavoda zdravstvenog osiguranja TK u kome se dvije godine za redom krši Zakon o javnim nabavkama i Zakon o konkurenciji.

Uzaludna je i potvrda Ureda za razmatranje žalbi BiH koji je poništio javne konkurse za 2020. i 2021. godinu i ugovore sklopljene između ZZO TK i javnih zdravstvenih ustanova kada se u praksi to ne primijenujuje, odnosno kada se novac i dalje nezakonito transferira.

Ured za razmatranje žalbi BiH u svojim rješenjima je konstatovao da „ZZO TK grupiranjem različitih vidova zdravstvene zaštite pogoduje javnim zdravstvenim ustanovama i time onemogućava konkurenciju i stvara monopolisitčko postupanje“ te je javne pozive poništio.



Rješenje Ureda za razmatranje žalbi. Avaz

Kontaktirali smo Denisa Husića, direktora ZZO TK, koji je potpisao javne pozive za 2020. i 2021. godinu, ali on nije odgovarao na naše pozive.

Međutim Vahid Čamdžić, predsjednik Udruženja za zaštitu prava pacijenata iz Tuzle, ističe kako je zakon jasan i da niko nema pravo na monopolističko ponašanje.

- Raspisanim javnim pozivima se drsko i bahato eliminira pravo pacijenta na izbor ljekara i izbor ustanove u kojoj će se liječiti. Znam da je žalba uvažena i javni pozivi će se morati ponoviti – kaže za „Avaz“ Vahid Čamdžić.


Zgrada Zavoda zdravstvenog osiguranja TK. E. Skokić

Jasno je k'o dan, a to je pokazala i pandemija koronavirusa, da javne zdravstvene ustanove u TK ne mogu u potpunosti odgovoriti zahtjevima pacijenata. U cijeloj priči ispaštaju pacijenti iz TK jer oni u privatnim zdravstvenim ustanovama moraju plaćati usluge ljekara jer ZZO TK nije omogućio kroz javni poziv da i te usluge budu plaćene iz zdravstvenog fonda. Pacijenti s pravom negoduju jer se nalaze na listama čekanja zbog, recimo, pokvarenih aparata u javnim zdravstvenim ustanovama, a u isto vrijeme u privatnim zdravstvenim ustanovama raspolažu sa visokosofisticiranom opremom, ali ne i sa ugovorom sa ZZO TK.

Kršenje Zakona o javnim nabavkama i Zakona o konkurenciji je preduvjet za nekvalitetnu uslugu, ali i korupciju. Uključivanjem privatnih zdravstvenih ustanova u sistem, kao u zemljama regije, pacijenti bi mogli dobiti kvalitetne zdravstvene usluge bez plaćanja, odnosno uz ovjerenu knjižicu.

Pravnici sa kojima smo razgovarali tvrde kako su novčana sredstva Zavoda zdravstvenog osiguranja za 2020. godinu nezakonito dodijeljena, a da je ista praka u toku i u 2021. godini te da sve zajedno ima obrise krivičnog djela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.