ANALIZIRAMO

Koliko je lažnih obećanja dao premijer FBiH: Novaliću, gdje su vakcine?

Najavio da će Vlada FBiH za 15 dana potpisati ugovor sa američkom kompanijom „Pfizer“

E. Halimić

Novalić: Sve to privodimo kraju

Foto: Avaz


Prije tačno 17 dana premijer Federacije BiH Fadil Novalić boraveći u posjeti ZDK najavio je da će za 15 dana u FBiH stići značajne količine vakcina protiv koronavirusa.

Samo obećanja

Tačnije, Novalić je 4. juna ove godine najavio da će Vlada FBiH za 15 dana potpisati ugovor sa američkom kompanijom „Pfizer“, prema kojem će FBiH dobiti milion vakcina.

- Nivo FBiH nije nadležan za vakcine iako je prihvatio tu obavezu, svugdje na svijetu to rade države. Mi u globalnom svijetu na neki način nismo potrčali da budemo pokusni kunići s masovnom vakcinacijom – glasila je prva skandalozna izjava Novalića za taj dan.

Ipak, na tome se nije zaustavio.

- U završnoj smo fazi nabavke vakcina, javna nabavka nam je naškodila, to nam je rekao i Ruski fond i sada smo zaista u zadnjim danima pred potpis ugovora. Danas je Kineska državna agencija potpisala ugovor, poslala nama diplomatskom poštom, danas smo imali sastanak sa „Pfizerom“, nabavka milion vakcina i za 15 dana ćemo potpisati ugovor. Sve to privodimo kraju. Masovna vakcinacija nije samo pitanje nabavke već i organizacija davanja koja je na kantonalnim ministarstvima zdravstva – istakao je Novalić.

Pojasnio je da će po prijemu ugovora znati detalje oko isporuke te da je ugovor diplomatskim putem poslan iz Kine već tog dana.

Sad je već jasno da je Novalić je po ko zna koji put u toku posljednjih šest mjeseci ove godine najavio dolazak vakcina i sve predstavio kao uspješno obavljen posao, a od toga na kraju nije bilo ništa.

Jedina provjerljiva činjenica za sad je da Federacija BiH jedina u regionu nije uspjela sama kupiti niti jednu jedinu dozu vakcine protiv koronavirusa.

Kineski ugovor

Novalić je tokom boravka u Zenici najavio i da je Kina potpisala sporazum za isporuku 500.000 doza vakcine „Sihopharm“, međutim očito je da ni to nije bila istina, jer je premijera Novalića demantirao v. d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić.

On je podsjećamo u Mostaru 18. juna kazao da nabavka kineske vakcine još nije dogovorena s obzirom na to da se čeka potpis kineske strane.

Krajem maja Novalić je najavio i nabavku ruske vakcine „Sputnjik V“, ali ni od toga za sada nema ništa, a u međuvremenu se Vlada FBiH povukla iz zajedničke nabavke koja je bila planirana u saradnji s Vladom Kantona Sarajevo.

U BiH vakcinisano manje od 2 posto građana

Katastrofalne rezultate vlasti u BiH u pogledu zaštite javnog zdravlja potvrđuje i američki univerzitet „Johns Hopkins“.

Naime, prema njihovim podacima Bosna i Hercegovina do sad upotrijebila je tek 315.780 vakcina. U potpunosti je vakcinisano tek 63.281 bh. građanin, što predstavlja tek 1,92 posto od ukupnog broja stanovnika. Prema ovim podacima vakcinacija u BiH na nivou je s Nepalom, Ruandom, Pakistanom, Ganom. A od naše države su bolje Gruzija, Bangladeš, Zimbabve, Bjelorusija, Bolivija, Laos i brojne druge države.

S druge strane, prema podacima ovog Univerziteta BiH je i dalje na trećem mjestu po broju smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa. Navodi se da je od koronavirusa od BiH do sad umrlo čak 9.630 građana što našu državu svrstava na treće mjesto, lošiju statistiku od BiH imaju samo Peru i Mađarska.

NA VRH

Podijeli članak na