OTVORENO

Ambasadorica Njemačke: Ne postoje nikakva razmišljanja o sankcijama

Imenovanjem Kristijana Šmita(Christiana Schmidta) kao njemačkog kandidata na poziciji visokog predstavnika, Vlada Njemačke želi vratiti BiH visoko na međunarodnu agendu, kaže Uber

Uber: Želimo dati novi zamah ispunjavanju agende „Pet plus dva“. Arhiva

Ad. A. / Nezavisne

22.6.2021

Margret Uber, ambasadorica Njemačke u BiH u intervjuu za „Nezavisne novine“ navela je da Njemačka skupa s ostalim članicama Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira teži tome da OHR u nekom srednjoročnom periodu bude zatvoren.

Ambasadorica kaže da je uslov za zatvaranje OHR-a ispunjavanje agende "Pet plus dva", a da je to posao domaćih lidera.

Imenovanjem Kristijana Šmita(Christiana Schmidta) kao njemačkog kandidata na poziciji visokog predstavnika, Vlada Njemačke želi vratiti BiH visoko na međunarodnu agendu.

-Istovremeno, želimo dati novi zamah ispunjavanju agende „Pet plus dva“. Njemačka vlada je uvjerena da je funkcija visokog predstavnika i dalje značajna za ispunjavanje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, jačanje stabilnosti i sigurnosti, kao i za garantovanje teritorijalnog integriteta BiH", rekla je Uebber za "Nezavisne novine".

Prisustvo međunarodne zajednice u BiH ne može i ne smije domaće političare osloboditi njihove primarne odgovornosti za sudbinu zemlje i njenih ljudi te je naglasila da Dejtonski mirovni sporazum i dalje ima centralno značenje, mišljenja je ambasadorica.

-Istovremeno, posebno kada je riječ o Ustavu BiH, mi ga ne vidimo kao nešto što je načelno nepromjenjivo, promjene moraju biti moguće. Naprimjer, provođenje odluke „Sejdić – Finci“ Evropskog suda za ljudska prava, u smislu reforme izbornog zakonodavstva, zahtijevalo bi ograničenu promjenu Ustava - tvrdi Uber.

Ona je navela da trenutno u EU ne postoje nikakva razmišljanja o sankcijama ili sličnim mjerama prema zemljama Zapadnog Balkana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.