IZVOZ U EU

Livanjski sir je prvi bh. proizvod koji je dobio oznaku izvornosti

Zakonska procedura trajala više od deset godina

Sir se pravi od 30 posto kravljeg i 70 posto ovčijeg mlijeka. Ilustracija

L. M.

23.6.2021

Livanjski sir je dobio oznaku izvornosti u Bosni i Hercegovini, nakon zakonske procedure koja je trajala deset godina, što će između ostalog otvoriti mogućnost za izvoz ovog proizvoda u Evropsku uniju.

- Više od deset godina trajala je zakonska procedura kako bi Livanjski sir dobio rješenje o izvornosti i za sada je to jedini proizvod koji ima oznaku izvornosti u BiH - ističu mali proizvođači sira okupljeni u Udrugu proizvođača autohtonog livanjskog sira Cincar, a prenosi RTV HB.



Puno rada

U postupku dobijanja zaštite izvornosti proizvođačima su veliku finansijsku i tehničku pomoć pružili Uprava Grada Livna i Češka razvojna agencija.

- Trebalo je puno rada i odricanja, trebalo je jednostavno puno strpljenja. Kad smo pokrenuli zaštitu izvornosti nije nikog bilo kompetentnog da nam kaže šta da treba da uradimo, slali su nas od agencije do agencije - rekao je Jozo Baković predsjednik Udruge.

 Dodao je da je Udruga bila uporna u nastojanju da dođe do zaštite i da se to isplatilo.

Posjeta komisije

Izdavanje oznake zaštite izvornosti od strane Agencije za sigurnost hrane BiH puno će značiti za daljnju proizvodnju ovog bh. proizvoda.

- Zaštita izvornosti znači da su i baza i sirovina za proizvod koji se proizvodi u Livnu, iz Livna. Nama je pomoglo što smo imali i proizvodnju i preradu na jednom mjestu - istakao je Baković.

Prema pravilniku, koji je Udruga donijela, izvorni livanjski sir pravi se od 30 posto kravljeg i 70 posto ovčijeg mlijeka.

U narednom periodu očekuje se posjeta komisije sa državnog nivoa kako bi dobili izvozni broj čime bi ovom proizvodu otvorio put u Evropsku uniju što je jedan od glavnih ciljeva ove Udruge.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.