NAJAVE METEOROLOGA

Bit će i tropskih noći: Nastavlja se toplotni val, osvježenja ni na vidiku

Očekuje nas vrlo vruće i sparno vrijeme, kaže meteorolog Ibrahim Hadžismailović

Mostar jučer: Nezaobilazna pokrivala za glavu. Avaz

Piše: M. Smajkić

23.6.2021

S prvim danom ljeta u našu zemlju stigao je i prvi ozbiljni toplotni val. Živa u termometrima širom naše zemlje jučer je debelo prelazila 30. podjeljak, a osim u Hercegovini, temperaturne vrijednosti koje su prelazile i 35 stepeni izmjerene su i u Bosni, poput Zenice, Sanskog Mosta, Prijedora, Doboja…


Lokalni pljuskovi

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) je za veći dio BiH zbog visokih dnevnih temperatura zraka izdao i narandžasto upozorenje. Ono će biti na snazi do petka, kada postoji vjerovatnost za lokalne pljuskove.

Međutim, kako nam je jučer rekao Ibrahim Hadžismailović, dežurni meteorolog u FHMZ-u, i naredne sedmice će temperature biti dosta visoke, a osvježenje se još ne nazire.


Preporuka ljekara je i unositi što više tečnosti. Ilustracija

- Temperaturni maksimum, odnosno vrhunac ovog toplotnog vala, očekuje se sredinom ove sedmice, s vrijednostima između 34 i 40 stepeni. Ukratko, očekuje nas vrlo vruće, ali i sparno vrijeme, uz tropske noći, uglavnom u Hercegovini - kazao nam je on.


Smetnje u disanju

Također, on ističe da takve dnevne temperature zraka nisu neuobičajene, kao što ni ljekarima u službama Hitne medicinske pomoći nije nepoznanica da u takvim situacijama imaju pune ruke posla.

- Definitivno, ove visoke temperature razlog su povećanog priliva pacijenata, kao i povećanog broja kućnih intervencija. Javljaju nam se pacijenti s alergijama, kolapsnim stanjima, srčanim i smetnjama u disanju i to je najčešća patologija - kazao nam je dr. Jonuz Ajdinović, šef Hitne pomoći Doma zdravlja Stari Grad Mostar.

Preporuke građanima

Dr. Ajdinović je naglasio da je osnovna preporuka građanima prevencija, uz napomenu da je važno izbjegavati boravak na otvorenom u periodu od 10 do 17 sati, ali i unositi što više tečnosti, pridržavati se propisane terapije, nositi laganiju i svjetliju odjeću te da su obavezna pokrivala za glavu.

- To su osnovne stvari, a naravno da je važno obratiti pažnju na unos hrane i pogotovo izbjegavati alkohol i šećer te obratiti pažnju na unos kofeina - upozorio je on.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.