KOMANDANT VOJSKE RS

Protiv Radeta Macure podignuta optužnica za ratni zločin na području Bosanske Gradiške

Nakon što su se civili, među kojima su bile i tri žene, predali vojnici kojima je zapovijedao optuženi su ih ubili

Sud i Tužilaštvo BiH. BIRN BiH

A. K.

22.6.2021

Komandant vojske Republike Srpske Rade Macura (1963.) se tereti za zločin počinjen u ljeto 1992. godine u mjestu Turjak kod Bosanske Gradiške, te je protiv njega podignuta optužnica, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

On se tereti da je u junu 1992. godine, u svojstvu komandanta VRS (zapovjednik 1. čete 2. bataljona 1. Lake gradiške brigade) postupao protivno odredbama Ženevskih kovencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

- U optužnici se navodi da je optuženi, kao komandant snaga VRS zajedno sa njemu podređenim vojnicima, dana 23.6.1992. godine vršio vojnu akciju pretresa terena, gdje se na navedenoj lokaciji, nalazila skupina civila bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Kozarac u općini Prijedor, koja se bježeći pred ratnim sukobima, pokušavala prebaciti do granice sa R Hrvatskom na rijeci Savi.

Nakon što su se civili, među kojima su bile i tri žene, predali, vojnici kojima je zapovijedao optuženi, vršili su nečovječno postupanje i zlostavljanje zarobljenih civila, nakon čega su pucanjem iz vatrenog oružja, ubili navedene civile, čija su tijela 2003. godine, pronađena, ekshumirana i identificirana - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Macura Rade se tereti da je za vrijeme provođenja navedene vojne akcije istom neposredno zapovjedao i bio fizički prisutan na mjestu događaja, u akciji izravno sudjelovao sa njemu podređenim vojnicima, te propustio poduzeti nužne i razumne mjere da učinitelji tog zločina budu procesuirani i kažnjeni, čime je počinio kazneno djelo - Ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173. stavka 1. tačka c) Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem 41 svjedoka, kao i vještaka vojne struke, uz prilaganje i izvođenje 125 materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.