DOBRO POLJE

Završena ekshumacija u Kalinoviku: Pronađeni posmrtni ostaci najmanje devet osoba

Danas su mjesto ekshumacije posjetili predstavnik ICMP u BiH, kao i predstavnik ambasade Velike Britanije u BiH

Ekshumacija se provodila prethodnih 15 dana. Tužilaštvo BiH

Piše: A. J.

22.6.2021

Ekshumacija na lokalitetu u kanjonu rijeke Bistrice, u mjestu Dobro Polje, općina Kalinovik, nakon višednevnog procesa ekshumacije i potrage za posmrtnim ostacima, danas je završena.

Na lokaciji su u prethodnih 15 dana, istražitelji iz Posebnog odjela za ratne zločine, po nalogu postupajućeg tužitelja, koordinirali rad ovlaštenih službenih osoba koje su učestvovale u procesu ekshumacije, na kojoj su bili prisutni i ljekar-patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, Međunarodne komisije za traženje nestalih ICMP, policijski radnici SIPA-e, kao i policijski službenici djelatnici PS Foča i Kalinovik, koji su osigravali lokaciju.

Danas su mjesto ekshumacije posjetili predstavnik ICMP u BiH, kao i predstavnik ambasade Velike Britanije u BiH.

 

Ekshumacija na lokalitetu u kanjonu rijeke Bistrice. Tužilaštvo BiH

Na mjestu ekshumacije pronađeni su nekompletni posmrtni ostaci najmanje devet osoba, te je pronađeno više koštanih i posmrtnih ostataka, koji su izuzeti i upućeni u prosekturu u Visokom, gdje će biti vršena sudsko-medicinska obrada  i utvrđivanje identiteta žrtava putem DNK analize.

 

Uposlenici Tužiteljstva BiH, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, učestvuju u procesima potrage za posmrtnim ostacima nestalih osoba u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.