BRISEL

Evropski parlament raspravlja o rezoluciji o BiH, sutra glasanje

Prema izvještaju koje je prije usvojeno u Odboru za vanjsku politiku, ponovit će se podrška BiH na putu prema EU

Evropski parlament. Agencije

Fu. M. / Jutarnji list

22.6.2021

Na plenarnom zasjedanju Evropskog parlamenta danas se u Briselu raspravlja, a sutra i glasa o amandmanima i izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine.

Prema izvještaju koje je prije usvojeno u Odboru za vanjsku politiku, ponovit će se podrška BiH na putu prema EU te poziv vlastima u toj državi da ispune uvjete za preporuku Evropske komisije o dodjeli statusa kandidata za članstvo u EU. Osudit će se i izjave koje se smatraju huškačkima i koji dižu tenzije, piše "Jutarnji list".

Ono što je hrvatskim zastupnicima od posebnog interesa jest spominjanje konstitutivnih naroda u tekstu izvještaja, kao što je to bio slučaj i prije. U tekstu koji je usvojen u Odboru nema spominjanja konstitutivnih naroda u BiH već samo građana. Prema predloženima amandmanima, kao i onim kompromisnim, na plenarnom zasjedanju će se pokušati vratiti pojam "konstitutivni narodi". To očekuje i Željana Zovko, zastupnica HDZ-a koja je i potpredsjednica Odbora za vanjsku politiku kao i delegacije za BiH i za Kosovo.

- Rezolucija o BiH je kroz kompromisne amandmane uzela u obzir sve moje amandmane, osim amandmana o konstitutivnosti. Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta izvjestitelj će u ime zastupnika kluba EPP-a kroz amandman o konstitutivnosti vratiti rezoluciju na prethodni trag koji su započeli Andrej Plenković i Doris Pak, te očekujem da je podrži čitav spektar zastupnika, uključujući i konzervativce - rekla je Zovko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.