HOTEL RADON PLAZA

Opća bolnica organizirala prvi međunarodni simpozij o koronavirusu

Cilj je i da diskutujemo, kako bi još spremniji bili za četvrti val kojeg svi spominju i najavljuju, rekao Gavrankapetanović

Simpozij u Sarajevu. A. Čengić

Piše: A. Čengić

23.6.2021

Opća bolnica "Prm. Dr. Abdulah Nakaš" organizirala je dvodnevni međunarodni simpozij "COVID I POSTCOVID" u hotelu "Radon Plaza".

Na samom početku simpozija obratio se direktor Opće bolnice Ismet Gavrankapetanović.

Kako je rekao, poštujući sve mjere organizirali su sastanak jer smatra da je bitno da se vide sa kolegama licem u lice iz cijele regije.

Ismet Gavrankapetanović. A. Čengić

- Želimo da razmijenimo iskustva i da analiziramo pacijente, rezultate liječenja. Cilj je i da diskutujemo, kako bi još spremniji bili za četvrti val kojeg svi spominju i najavljuju. Svjedoci smo tragičnih iskustava u proteklom periodu, a koje se dešavalo u cijelom svijetu. Sarajevske bolnice su bile pretrpane i želimo spremni da dočekamo ono što nas čeka. Želimo da podijelimo ono što smo vidjeli, zaključili. Sutra nam dolaze kolege iz Amerike koji će diskutovati o svojim iskustvima, a paralelno se održava satelitski simpozij sa medicinskim sestrama. Treba da sagledamo i dobre i loše stvari pa da svi zajedno budemo spremni - rekao je Gavrankapetanović.

Brojni učesnici. A. Čengić

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić u svom obraćanju rekao je da je ovo odlična prilika da razmijene iskustva.


- Nadam se da će proces vakcinacije uskoro početi u punom zamahu. Siguran sam da je ovo jedan značajan korak, i da razmijenimo što više iskustava - rekao je Vranić.


Cilj je razmjena iskustava. A. Čengić

Prof. Dr. Antonija Verhaz iz UKC RS govorila je na temu "Šta smo naučili o Covid-19".


- Prvi pacijent je primljen 5. marta. On je došao iz Italije. Imao je blaže simptome. Prvi talas smo dobro savladali, ali krajem oktobra smo morali proširiti kapacitete. Pregledano je tada više od 16.000 pacijenata. Činjenica je da su mlađe osobe imale blaže simptome i širili su virus na okolinu, imali su asimpromatski oblik. Govorili smo da je korona slična gripi. Međutim, danas sigurno možemo da razdvojimo ove bolesti jer nemaju iste simptome. Bojeli smo se pitanja "kada će prestati pandemija" - rekla je između ostalog Verhaz.


Predviđeno je danas da 20 stručnjaka govori na temu pandemije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.