AFERE

Čelnik OSA-e u panici nakon hapšenja Denisa Prcića: Osmica vrti oko Lagumdžije?!

Nejasno je šta je Mehmedagić 9. juna uopće radio u VSTV-u, da li je tražio zaštitu za sebe i Debevca

Piše: M. Aščić

23.6.2021

Mehmedagić: Kuca na mnoga vrata. Avaz

Vanredno stanje ovih dana vlada u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH.

Razlog su hapšenje i pritvaranje Denisa Prcića, vlasnika i osnivača Američkog univerziteta u BiH, koji se sumnjiči da je omogućio direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću Osmici nezakonito stjecanje diplome ove visokoškolske ustanove.

Priložen zapisnik

Tužilaštvo BiH, istražujući Prcića, došlo je do neoborivih dokaza o tome da je Mehmedagić krivotvorio diplomu Američkog univerziteta u BiH, koju je priložio Komisiji za nadzor nad radom OSA-e, a sve s ciljem da dobije novi mandat na čelu ove ustanove. Pritvaranjem Prcića i njegove saradnice Melise Belkić-Mujkanović Sud BiH potvrdio je osnovanu sumnju da se radi o organiziranoj grupi. To je navedeno i u prijedlogu za određivanje pritvora.

Tužilac Oleg Čavka, a što je Sud BiH i potvrdio, kazao je da “Tužilaštvo vodi krivičnu istragu i protiv Osmana Mehmedagića, Denisa Prcića, Melise Belkić-Mujkanović i Emira Mujkanovića u aferi “Diploma”. Oni se zvanično sumnjiče za krivična djela pomoć učiniocu nakon učinjenog krivičnog djela, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, falsificiranje službene isprave te falsificiranje ili uništenje službene isprave.

Sudu BiH su, čak, kako saznajemo, priloženi i zapisnik o saslušanju osumnjičenog Mehmedagića (iz kojeg je vidljivo da je osumnjičenom omogućeno iznošenje odbrane), kao i naredba o provođenju istrage (tužilački akt o donošenju odluke od 8. septembra 2020. godine).

Prcić: Nalazi se u pritvoru. Avaz

No, kako se klupko odmotava, a dokazi Tužilaštva postaju neoborivi, tako je Mehmedagić sve više u panici i strahu od procesuiranja i novog sudskog postupka. Mehmedagić ovih dana kuca na mnoga vrata kako bi zaustavio istragu Tužilaštva. On danima traži podršku i pritišće članove Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH da mu pomognu.

Čelnik OSA-e 9. juna održao je sastanak s predsjednikom i članovima VSTV-a, što nam je potvrđeno u ovoj pravosudnoj ustanovi.

Kako nam je potvrđeno, riječ je o poslovnom sastanku kojem su prisustvovali predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija, potpredsjednica Sanela Gorušanović-Butigan i šefica Kabineta Predsjedništva VSTV-a Marjana Popović.

- Potpredsjednica Gorušanović-Butigan je, kako bi se izbjegao potencijalni sukob interesa, izašla sa sastanka u momentu kada je inicijalno ukazano na to da bi se razgovor mogao ticati disciplinskog postupka pred Komisijom u kojoj je ona članica - rečeno nam je jučer iz VSTV-a.

Saznajemo da je Mehmedagić, dan nakon pritvaranja Prcića, tražio novi sastanak s članovima VSTV-a. On je prekjučer, navodno, tražio ponovni susret s Lagumdžijom. Ovoga puta putem posrednika iz Suda, ali do sastanka nije došlo.

Aktuelne istrage

Lagumdžija nam je jučer rekao da je jedini sastanak održan 9. juna.

- Drugog sastanka nije bilo - rekao nam je kratko Lagumdžija, koji je nedavno u intervjuu za “Avaz” naveo da je u VSTV došao da stvari “u pravosuđu promijeni nabolje” i da neće dozvoliti nikakve vanjske pritiske na VSTV.

Lagumdžija: Čelnik VSTV-a. Avaz

Naši izvori iz OSA-e tvrde da je Mehmedagić u VSTV-u bio s ciljem da pomogne i svom prijatelju Ranku Debevcu, predsjedniku Suda BiH, protiv kojeg se vodi disciplinski postupak, a da istovremeno napakosti glavnoj državnoj tužiteljici Gordani Tadić.

On već  mjesecima urgira i da se tužilac Čavka suspendira.

Osim toga, odlaskom u zgradu VSTV-a i sastankom  s  čelnim ljudima ove institucije  Osmica je očito želio poslati  poruku da, navodno, ima bliske kontakte s VSTV-om, a sudijama i tužiocima  koji procesuiraju njega i njemu bliske partnere, da da do znanja da može utjecati na njihove odluke.

Ali sve njegove namjere i koristi koje je mislio da će imati posjetom VSTV-u  ispuhale su onog trenutka kada je određen pritvor Alisi Mutap, a kasnije i čovjeku koji mu je sredio nelegalnu  diplomu -  Denisu Prciću.

Također, uz Osmicu, još više razloga za strah od gubljenja pozicije ima Debevec, koji ni u slučaju Alise Mutap ni u slučaju Prcića nije uspio izlobirati povoljnu situaciju za svog partnera i prijatelja Mehmedagića.

To sve skupa sugerira da sudije i tužioci profesionalci okreću leđa od kompromitiranog Debevca i rade po strogim pravilima profesije.

I, što je najbitnije, Osmici je poslana poruka da pritiske neće trpjeti ni predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija,  koji  već polako sređuje stanje u bh. pravosuđu.

Pronađen server u Semizovcu

Server Američkog univerziteta u BiH, koji je uhapšeni Prcić mjesecima krio od istražnih organa, pronađen je prekjučer u jednoj vikendici u Semizovcu.

Riječ je o serveru sa svim podacima Američkog univerziteta, matičnim knjigama i studentskim spisima. Pretresena je i jedna vikendica na Nišićima.

Ovaj server je bio sakriven na zahtjev Prcića i jučer ga je policijskim službenicima MUP-a KS predao vlasnik ove vikendice. Server sa svim podacima predat je i Sudu BiH, jer je ova dokumentacija i bila potraživana prema nalogu Suda BiH, koji naredio pretrese Prcićeve imovine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.